lördag 19 februari 2011

Hur lång tid tar det att lära sig Kinesiska?


I olika forum debatteras/diskuteras ibland hur långt tid det tar att lära sig att prata Kinesiska. Naturligtvis finns det inget enkelt svar på frågan eftersom det beror på personens språkförmåga och arbetsinsats, men framför allt vad man menar med att kunna prata Kinesiska. Trotts detta ska jag försöka ge lite grova svar på frågan.

För att krångla till frågan lite mer vill jag också nämna att man kan lära sig Kinesiska på olika sätt med olika resultat, och här är några faktorer som påverkar:
❏ Att plugga i en klass är definitivt inte samma sak som att plugga med en privatlärare.
Att plugga i Sverige är definitivt inte samma sak som att plugga i Kina.
Att umgås med Västerlänningar och prata Engelska/Svenska är definitivt inte samma sak som att umgås med Kineser och prata Kinesiska.

Själv är jag ingen språkbegåvning. Jag är en formstöpt tekniker och har alltid haft svårt för språk. Att jag lyckats att ta mig genom mitt Kinesiska språkprojekt acceptabelt har berott på min ganska stora motivation att lära mig.

Med stor reservation för all variationer på grund av personers olika förutsättningar följer nedan en ungefärlig bild av vilken nivå man når efter olika nerlagda tider av heltidsstudier:

efter en månad
Man kan ca 150-250 ord. Man kan uttryck enkla meningar. Man kan läsa enklare skyltar. Hörförståelsen är mycket låg.

efter fyra månader (en termin)
Man kan ca 500-700 ord. Man kan klara enklare konversation - dock på barnnivå. Man klara enklare social kommunikation över SMS och mail. Man förstår mycket lite om man hör två Kineser samtala.

efter ett år
Man kan 1000-1500 ord. Man kan klara daglig konversation, dock utan så mycket nyanser. Svårt att följa en normal konversation mellan två Kineser.

efter två år
Man börjar få ett hyfsat ordförråd. Man kan tillräckligt för att klara ett arbete i Kinesisk miljö (dock utan facktermer). Man har börjat använda lite mer elegant grammatik. Man kan hyfsat följa ett samtal mellan två Kineser.

Jag bedömer mig själv inte ha nått "efter två år"-nivån ännu. Jag har snart "pluggat" i två år, men på grund av mina resor och andra aktiviteter så motsvara det nog effektiv tid ca 1,5 år.

Jag, efter en av alla mina 听写 (tīngxiě) dvs diktamen, som är min starkaste sida.

11 kommentarer:

 1. Trots att det är så individuellt känner jag (nu efter 1 år) att skalan du skrev där stämmer bra.

  Men nivån skiljer ändå mycket emellan de som studerar. Varför det skiljer så tror jag mest beror på motivationen att lära sig språket/kulturen och vem man helst med mest, kineskompisar eller utlänningar.

  SvaraRadera
 2. Tyvärr så tillhör jag inte den lyckliga skaran som haft chansen/fått arslet ur vagnen att åka till Kina och pluggat men jag kan nog säga att om man försöker plugga i Sverige så stämmer listan rätt bra om man byter månader mot år :-(

  SvaraRadera
 3. Hej Krister,

  tack för din trevliga blogg. Ska troligen flytta till Beijing om några månader. Har en fråga: jag var i Beijing förra veckan och kunde då inte komma in på din blogg. Antar att den, som så mycket annat, är censurerad. Hur hanterar du detta? Hur kan du skriva din blogg i Kina och vet du något sätt att komma åt den genom att #kringgå" censuren?

  mvh/Nils

  SvaraRadera
 4. @Nils

  Jag använder en VPN-tjänst.
  Här kan du läsa hur detta fungerar.
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/10/saknar-du-facebook-i-kina-skaffa-vpn.html

  SvaraRadera
 5. Intressant läsning, har valt Kinesiska Steg 1 som språkval nu på gymnasiet faktiskt. Man kommer ju inte lära sig det flytande på långa vägar men kanske blir man lite mer attraktiv för arbetsgivarna om man har pluggat Kinesiska Steg 1 & ev. 2. Jag hoppas det! =D

  SvaraRadera
 6. @Marielle

  Kul att du ska ge dig på projektet.
  Hur många timmars undervisning ingår i "Kinesiska Steg 1"?

  SvaraRadera
 7. Sedär, jag har sedan tidigare skrivit en nästan färdig liten guide som påminner något om det du skrivit, måste banne mig få klart den:/

  Det jag dock kan påpeka är att ha ett stort ordförråd inte nödvändigtvis behöver betyda att man förstår mycket.

  Efter första halvåret kunde jag förmodligen runt 800 tecken men fattade fortfarande i princip ingenting. (kan iofs ha varit jag som var seg) Min hjärna kunde inte få ut några vettiga, begripliga översättningar ur det kineserna sade och jag minns att det kändes som allt var så komplext.

  Genombrottet kom någon gång i mitten av termin två. Det var nästan som någon slagit en hammare i skallen på mig. Jag började helt plötsligt förstå sammanbanden mellan ord och grammatik och sedan koppla detta till förståelse.

  Idag så har jag har fortfarande problem i synnerhet med "tonerna" och ibland "meningsuppbyggnader".
  Men jag skulle (åtminstone) vilja tro att jag uppfyller kriterierna för två-års nivån.

  Lyssnar jag hyfsat koncentrerat på två kineser som pratar om vardagliga ting. Inte en massa "ordspråk" och "facktermer" så förstår jag det mesta.
  Prioritet nr 1 för mig är för närvarande att utöka vokabuläret då det i dagsläget känns helt gångbart men ändå tillräckligt.

  Till sist så skulle jag vilja avsluta med att det jämförelsevis förmodligen är lättare att lära sig kinesiska än att kunna använda sig av (vad ska vi kalla det?)"elegant kinesiska", den typ av kinesiska som kineserna normalt själva använder. Skillnaderna i svårighetsgrad är närmast enorma ...

  SvaraRadera
 8. skall vara "inte tillräckligt"

  SvaraRadera
 9. @Krister

  Det är en 100-poängskurs så 100 timmar ± c:a 10 timmar beroende på omständigheter =)

  SvaraRadera
 10. @Stefan,
  Visst kvalar du in i "efter två år"-klassen

  @Marielle
  OK, Du kommer nog lära dig en hel del kul och kanske passera "efter en månad"-klassen

  SvaraRadera
 11. Superbra om hur lång tid det tar att lära sig mandarin. Speciellt med lite kommentarer om hur man läser och vilken nivå man kan nå. Kanon!

  Men en fråga, kinesiska namn t.ex. ditt namn Bái Ruìlóng, hur får man sådana? Är det bara på kul och ta sig ett, finns det någon tradition eller ritual, eller måste man ha ett oficiellt och hur får man då ett sådant?

  SvaraRadera