torsdag 23 september 2010

MånFestivalen eller MidHöstFestivalen


I går var det en av de officiella helgdagarna i Kina. Dagen kallas av mig översatt till Svenska för MidHöstFestival, 中秋节 (Zhōngqiūjié). Det betyder praktiskt sätt att det är lite allmänt stökigt och ganska många är lediga. Högtiden kallas även Månfestivalen och en av traditionerna är att man ska äta fruktansvärt vidriga Månkakor 月饼 (yuèbǐng) och titta på månen. Det går inte att komma undan dessa kakorna om man är i Kina. Till och med mina gäster på Kaféet hade med sig Månkakor och bjöd mig, och då är det svårt att tacka nej.
Dagen till ära var det mycket klart väder så en stor och klar fullmåne sken över de "mån-firande" Kineserna i Beijing.

För att göra något extra av denna dagen beslöt jag att ordna ett litet jippo med min personalstyrka som för dagen är 3 personer + mig. På mitt kontor käkade vi....ja just det (Månkakor)...och så drack vi kaffe och jag höll ett fint och smörigt tal. Ett helt makalöst arrangemang som nog inte lämnade någon oberörd.

Månkakor 月饼 (yuèbǐng). Ingen delikatess.

Min personalstyrka: 丽花 (Servitris), 隋鑫 (Restaurangchef), 刘相苗 (Kaffemaster)

3 kommentarer:

 1. Hahaha, man kanske måste vara uppväxt med månkakor och verkligen bli indoktrinerad med dem varje år för att uppskatta dem...

  Det har i alla fall jag blivit av mina föräldrar och nu i vuxen ålder älskar jag midhöstfestivalen just för dessa kakor;)!

  Hälsningar
  Henrik

  SvaraRadera
 2. Jag har faktiskt lyckats klara mig undan månkakorna - har från olika (västerländska) håll hört att de liksom bara växer och växer i munnen på en...
  Jag gillar verkligen din blogg. Välskriven, välinformerad och en blandning av högt och lågt. Råkade surfa in på ditt inlägg om "svensk diktatur" (då jag själv satt och grunnade på liknande saker och skrev ett inlägg på min egen blogg om det) och fortsatte sedan att läsa.
  Har precis flyttat till Shanghai efter att ha bott i Mumbai ett år, efter att ha bott i Tyskland i två år....efter att ha bott i Seoul i fyra år. Mycket här i Shanghai känns igen från Seoul (men det ska man nog inte säga till vare sig kineserna eller koreanerna...). Jag ser fram emot att hitta fler likheter och olikheter framledes :-)

  SvaraRadera
 3. Verkar vara många västerlänningar som inte gillar dem. Det finns dock de som är rätt ok, till exempel de med lotusfyllning minus det konserverade ägget... :) Vissa fyllningar är ju i och för sig horribla, har stött på både annanasfyllning och någons slags köttfyllning..

  SvaraRadera