måndag 12 juli 2010

Många Tågstationer


Tåg är, som jag tidigare skrivit, ett mycket bra transportmedel för inrikesresor i Kina.

En fara med att åka tåg från Beijing, som en del turister lärt sig den hårda vägen, är att det inte räcker med att be taxichauffören åka till "tågstationen". Beijing har nämligen en handfull riktigt stora tågstationer. Jag har flera exempel på turister som i panik fått slänga sig i en taxi då de insett att de åkt till fel tågstation.

Hur många tågstationer det finns i Beijing beror lite på definition - men det finns många. Här nämner jag de fyra viktigaste:

Beijings tågstation,北京火车站
Det är hit man hamnar om inte tänker sig för. En vacker och klassist 50-tals-designad tågstation som ligger precis i centrum på promenadavstånd från Himmelska fridens torg. En hel del av den tidigare trafiken härifrån är numera flyttad till den Södra stationen, men stationen är fortfarande ganska hårt trafikerad, och det går tåg i de flesta riktningarna.

Beijings västra tågstation,北京西站
En gigantisk tågstation med en yta på över en halv million kvadratmeter! En relativt hög imponerande byggnad med klassiskt Kinesiskt utseende på taket. Som turist är nog den vanligaste destinationen från denna stationen Xian, 西安 och Chengdu, 成都.

Beijings södra tågstation,北京南站
Den nyaste och gigantiska tågstationen som invigdas precis innan OS. Större än många internationella flygplatser och har 24 plattformar och avgångshallen är större än den olympiska arenan. Detta är Beijing's snabbtågsterminal, och härifrån åker man tex till Shanghai 上海,Tianjin 天津 och Qingdao 青岛.

Beijings norra tågstation,北京北站
Kanske mer känd under namnet Xizhimen, 西直门站. Från denna station åker man huvudsakligen norr ut, tex till Kinesiska Muren (Badaling). Station är även tunnelbaneknut för tre linjer. Den klart minsta av de omnämnda stationerna, men ändå inte så liten..

Beijing's Östra station då? Jo - den finns den med, men jag måste begränsa mitt inlägg för att inte bli för dryg.

Avgångshallen i Beijings södra tågstation, 北京南站. Den nyaste och finsate stationen. Notera kvalitén på stolarna i vänthallen. ("finrumsstolar")

En dimmig bild på exteriören av den gigantiska Beijing's västra tågstation, 北京西站

12 kommentarer:

  1. I Göteborg får man minsann nöja sig med slitna röda träbänkar som byggdes någon gång för två sekler sen och som man inte kan sitta längre i än två minuter för då dör man av bruten tyggrad! (bitter)

    SvaraRadera
  2. Håller med! Den södra stationen är riktigt nice! Finare en många flygplatser till och med! Åkte fel en gång när jag skulle till den södra men kom till den västra! Det var inte en så trevlig upplevelse eftersom allt uppfattades som kaos ur mina ögon, då jag inte förstod ett ord kinesiska heller. Den södra var det dock jätte lätt att hitta den "engelska luckan", och smidigt gick det :)

    SvaraRadera
  3. Är lite nyfiken på priserna. Vet du nåt om vad det kostar att åka till Shanghai t.ex?
    Kommer till Peking i slutet av september och tänkte åka tåg ner längs kusten sedan.

    SvaraRadera
  4. Jag åkte från södra stationen och gillade den moderna stationen och biljettkontrollen.
    Någon engelsk lucka hittade jag aldrig, men jag ställde mig i den första kön, tryckte min lilla handskrivna lapp med destinationen skriven på kinesiska och viftade med ett pekfinger i luften. Inga problem alls :)

    SvaraRadera
  5. De senaste ENKEL biljetterna som jag har köp har kostat:
    Beijing - Qingdao, 2:a klass (sittplats) 275 RMB
    Beijing - Shanghai, "Mjuk" sovbiljett 730 RMB

    Shanghaibiljetten var lite extra dyr då det var ganska slutsålt. Samma resa för en drygt 500 går normalt att hitta.

    I debattforum har det tyckts att tågbiljetter är ovanligt dyra i Kina jämfört med övriga ostasien, men betänk tex att från Beijing till Shanghai är det ca 120 mil, vilket är relativt långt, och vi pratar ibland om biljetter till en sovkupé där du har egen TV. Det är ibland lätt hänt att generalisera, och missa att det kan vara stora skillnader i avstånd och i standard.

    SvaraRadera
  6. Beijing - Shanghai 2:a klass (sittplats) 327 RMB
    1:a klass (sittplats) 409 RMB

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Mycket intressant blogg!
    Tänkte åka till Kina i början på nästa år, troligen innan det kinesiska nyåret. Någon dag i Bejing som turist. Tänker ta tåget till Kanton från södra station? Bör man boka tågresa i förtur? Tacksam för svar
    Med vänlig hälsning Örjan

    SvaraRadera
  8. @Örjan

    Tack,
    Tåg från Beijing till Kanton låter som en mycket lång resa.
    Om man ska resa i närheten av det Kinesiska nyåret är det alltid kritiskt. Det är enorma folkförflyttningar då eftersom en mycket stor del av befolkningen ska besöka sina hemstäder.
    Generellt så behöver man inte boka biljetter så många dagar i förväg, men på grund av nyåret skulle jag boka så tidigt som möjligt. Dock är det inte alltid möjligt att boka så lång tid innan. Det tycks variera en del när biljetterna släpps, så jag kan inte ge något tydligt svar.

    SvaraRadera
  9. Krister,
    Ok tack får väl se till att resan åtminstone blir några veckor före det Kinesiska nyåret. 20 timmars tågresa vad jag förstår. Vill hinna se lite av Kina, men min egentliga avsikt är att besöka några leverantörer nere i Kanton.

    SvaraRadera
  10. Om du reser några veckor innan nyåret så tror jag inte att det är någon fara med biljetterna. Det är typ en vecka innan som det börjar "hetta till" på allvar.

    Lycka Till!

    SvaraRadera
  11. hej krister!
    åker till peking på sön 5/12. är det krångligt att ta en taxi till norra station och sen ta tåget till badaling? är det lätt att hitta rätt tåg? är det lätt att hitta från tåget till linbanan eller till vägen till muren? är det bara skyltat på kinesiska? ska vi ta en bussresa istället?
    Mvh Carro

    SvaraRadera
  12. Det är inga stora problem att resa enligt ditt förslag. Det finns skyltar på engelska. Badaling är en av världens mest turist-besökta platser så det är många som lyckats ta sig dit. Ni kan även ta tunnelbanan till tågstationen. Linje 2,4, eller 13 och hoppa av vid XIZHIMEN 西直门.

    Att åka en bussresa är definitivt enklare. Alla turisthotell säljer dessa resorna och ni blir hämtade och lämnade vid ert hotell utan att behöva tänka. Ni kan oftast även välja mellan några olika sektioner av muren. Se:
    http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/06/den-kinesiska-muren.html
    När man åker dessa bussresor är det bra att veta vad det innebär när "Shopping ingår". Se:
    http://kristeribeijing.blogspot.com/2009/10/no-shopping.html

    SvaraRadera