Storlek på städer mäts nästan uteslutande i folkmängd. Det är dock ganska vanskligt eftersom att begreppet inte är tydligt definierat - det finns många alternativa statistikmetoder. Ibland menar man tex. "kommunen" och ibland stadskärnan. Den vanligaste måttstocken tycks dock vara kommunens invånarantal. Det som jag personligen uppfattar som en stads storlek är befolkningen i det sammanhängande tätbebyggda området. Dessa värden är dock lite svårare att få tag på.
Ett exempel på där begreppsförvirringen slår hårt är för Tokyo. Här kan man hitta befolkningstal mellan 8,5 miljoner och 35 miljoner beroende på definition.
Beijings invånarantal (kommunen) är idag över 17 miljoner. Myndigheterna har satt ett tak till år 2020 på max 18 miljoner invånare, vilket är vad regionens resurser bedöms klara. Idag växer Beijing nästan uteslutande av inflyttning. Födelse- och dödstalen är ungefär lika stora.
Jag har bara hittat äldre information (från 2003) angående hur många som bor i den tätbebyggda stadskärnan, men då var det 12,5 miljoner, och det är rimligen fler idag.
Av Beijings 17 miljoner invånare är det "bara" 12 miljoner som är hukou vilket ungefär betyder registrerade permanent stadsmedborgare. De övriga 5 millionerna är gästarbetare. Att ha hukou är mycket eftertraktat eftersom det ger stora fördelar var det gäller att få jobba på olika ställen och social trygghet. Det finns flera olika sätt att skaffa hukou, men alla vägar är svåra om du inte är en infödd i Beijing-bo. Det kan dock gå lite enklare om man har ett tjockt kuvert som bilaga till sina handlingar.
I topplistor på världens största städer brukar Beijing idag ligga ungefär på 10:e till 20:e plats. Shanghai några platser över. Under flera hundra år var Beijing världens största stad (ca år 1400 - 1800), och var först i världshistorien att passera 1 million invånare (i slutet av 1700-talet).
Beijing sett från det äldre CCTV tornet på västsidan. (Beijings tråkiga sida)
Tjenare Krister. Nu har jag haft möjligheten att läsa igenom din blogg och kommer att fortsätta följa den med intresse. Du har en intressant blanding av fakta och upplevelser, det uppskattas.
SvaraRaderaJag hoppas att du fortsätter att upptäcka staden åt oss andra som inte har möjligheten att göra det på egen hand.
Bra jobbat med en snygg blogg.
vänligen
/Tony
Vilken snygg bild det var... Har du tagit den..? <3
SvaraRadera/Ammie *-*
Rom var en miljonstad under antiken.
SvaraRaderaAnonym
SvaraRaderaDet är tänkbart, men det är högst osäkra siffror från den tiden. Efter en snabb sökning hittar jag befolkningsiffror för Rom från 450 000 till 1 000 000.
Bortsett från osäkerheten med 2 000 år gammal statistik så kan man även mäta storlek på städer på flera sätt. Se:
http://kristeribeijing.blogspot.com/2011/02/vad-ar-varldens-storsta-stad.html
Mvh