torsdag 18 juni 2009

H1N1 - Eskalering


Säkerhetspådraget mot H1N1 ("Svininfluensan") har trappats upp ännu ett steg den senaste månaden. I dag när jag landade i Beijing fick vi beskedet att alla skulle sitta kvar i planet för att myndigheterna gör en utökad säkerhetskontroll.

Säkerhetskontrollen innebar att de gick runt i planet och mätte temperaturen på var och en av alla passagerarna med någon form av pistolliknande värmekamera. En stackars dam blev mycket nervös för hon påvisade förhöjd temperatur. De mätte henne flera gånger och fyllde i lite papper. Hon tycktes klara sig tillslut, men jag gissar att hon fick en liten pulshöjning och såg två veckor i Kinesisk karantän framför sig.

Redan innan hade vi känt av att det eskalerats något eftersom hälsodeklarationslappen har bytt utseende och är nu väldigt detaljerad. Man måste till och med fylla i vilken stol man har suttit i på planet. När vi senare passerade genom den "vanliga" hälsokontrollen så gick de i detalj genom varje inlämnad hälsodeklaration innan man fick passera. Det var inte bara att slänga in den som förut. Slutligen fick man en lite trevlig lapp i passet med bland annat följande text:

"In case you develop symptoms of fever and respiratory illnes, please call 120 or 999 imediately and we will pick you up to the medical clinics free of charge"

Visst låter det lockande med "free of charge"? Jag kommer att ringa vid minsta tvekan. I det stora hela är det en mycket imponerande säkerhetsmaskineri som de visar upp. SARS historien har gjort nytta.

Dubbel-mätning på ett tänkbart H1N1-fall på planet

2 kommentarer:

  1. Jag kan mycket väl tänka mig att du ringer vid minsta lilla symtom, just för att då få möjlighet att iaktta sjukvården på nära håll. Plugga kan du ju göra på sjukhuset.

    SvaraRadera
  2. Lycka till! Hoppas att du håller dej frisk! God bless u. Ha en underbar Midsommar! Kram. Båtpastorn, Färjan-Ruth.boatpastor.wordpress.com

    SvaraRadera