tisdag 23 juni 2009

Om Hutonger


Hutonger kallas de smala gator och gränder som finns lite här och där i Beijing. För 100 år sedan var denna stadsbild representativ för stora delar av Beijing. Under senare hälften av 1900-talet har hutongerna blivit färre och färre, och Kina fick mycket kritik innan OS för hutong-rivningarna. Liksom det mesta som skrevs om Kina innan OS så var även denna kritik dramatiskt överdriven. Visst är det sant att det har rivits hutonger, och endel övertramp gjordes, men mycket som revs då var rena slumområden med väldigt marginellt kulturvärde. Det finns fortfarande ganska mycket hutonger kvar, och jag tycker att en stad även måste få utvecklas.

När jag går på hutongerna så får jag ofta bilden av att de i mångt och mycket är små "självförsörjande" enheter. Varje hutong har sin egen frisör, cykelverkstad, smed, sömmerska etc. etc. Utelivet på kvällarna är fascinerande då det tycks som hela hutongens befolkning samlas på gatan runt de små restaurangerna.

Det som inte syns så lätt från gatan är alla innegårdar av varierande kvalité. Ibland står någon port öppen så att man kan kika in. Oftast är det ingen vacker syn, men ibland kan det vara riktigt fint. Dessa "fina" hutong-fastigheter säljs idag till ibland förvånande höga priser.

Det byggs även en hel del nya hus i hutongerna. Vid en snabb blick är det inte lätt att se om det är nytt eller gammalt, för även de nya byggs i klassisk stil och i samma gråa tegel som de äldre byggnaderna....och det går som vanligt fort. Jag promenerar dagligen genom vissa hutonger och följer utvecklingen, och det är inte så många veckor mellan ett påbörjat bygge och ett färdigställt.

Typisk hutong

Exempel på en riktigt fin innegård.

Nybyggnation i gammal stil

En rolig kruk-plantage

3 kommentarer:

 1. Mycket intressant blogg.
  Vilken hutong är den första bilden? och i vilken bor du?
  Spännade och veta hur du försörjer dig eftersom jag också funderar på att bli expat ett tag.

  SvaraRadera
 2. Jag bor på ShijiaHutong 史家胡同 som går öster ut från DongSiNanDaJie (gatan öster om Wangfujing). Den första bilden är på någon av "parallell"-Hutongerna norr om Shijia. Kommer inte ihåg vilken.

  SvaraRadera
 3. I en "ovans" ögon ser de flesta hutonger nästan likadana ut i början.. men efter ett tag så.. Därför tänkte om det kunde vara den hutongen som vi beskökte flera gånger förra sommaren då jag och min dotter var i BJ. Vi bodde på ett hotell vid korsningen DongsiDajie och ChaoNeiDaje, nästan mot emot utrikes ministeriet. En underbar månad som har satt sina spår. Jag beundrar din peronlighet och ditt beslut som vände en hemsk sak till något fantastiskt. Matteus i GBG.

  SvaraRadera