tisdag 12 januari 2010

Kvitto på restaurang


Kvitto-hanteringen på restaurangerna i Beijing är lite speciell.

På de små haken förkommer det ingen form av kvitto i huvudtaget. De tycks leva helt utanför den administrativa världen. På de lite större restaurangerna kan man få kvitton om man begär de, man då ser kvittot ut som någon form av kupong som bara talar om vilket belopp man handlat för - inte VAD man köpt. Det kan vara både bra och dåligt om man är ute och representerar!

På det jag kallar "väst-restauranger" brukar man få ett kvitto när man ber om notan, med när man sedan lämnar pengarna så tar de vanligen tillbaka kvittot och sedan ser man det oftast aldrig mer, även om det börjar bli vanligare att man faktiskt får behålla det.

Jag har hittat ett nytt litet frukost-hak i en hutong, där man absolut inte förväntar sig något pappersarbete, men de har varje gång förvånat mig genom att ge mig ett riktigt kvitto enligt "västerländsk" standard. Det får anses ganska unikt, men förändringarnas vindar blåser ju hårda i Beijing!

大排面 - Nudlar med kotlett - Nu även med kvitto!

2 kommentarer:

  1. Hej har just upptäckt din blogg och vill tacka för allt kul du skriver om. Är imponerad av att Du hittar nya saker att skriva om varige dag.
    Jag läser kinesiska på en kvällskurs och min dotter läser det på gymnasiet. Snart får vi en utbytesstudent från Kina som skall vara här hos oss i Göteborg några dagar bara, får se hur det går att prata med henne...
    Har skaffat tjockt papper och är i full gång med att skriva täcken på ena sidan och översättning på andra tack för tipset……..

    SvaraRadera
  2. Det där med "Fapio" och kina är lite märkligt. Vad jag har förståt så finns det en ganska stor marknad som handlar med kvitton. Om man köper något dyrt (i tex ett varuhus) så kan man pruta ner priset lite ytterligare om man väljer att inte ta något kvitto. Pss kan försäljaren sälja kvittot till någon som är bered att betala för det...

    SvaraRadera