onsdag 27 januari 2010

Beijing är helt OK


Jag kan hålla med om rubriken, men det är inte det som är poängen med detta inlägg.

Många av de Kinesiska skrivtecknen har flera betydelser, och en del har till och men olika uttal beroende på situation. Kombinerar man detta med att vissa tecken är snarlika så kan det ibland bli lite roliga missuppfattningar.

En tidigare elev på min skola tyckte att han såg många märkliga och lite präktiga skyltar på stora byggnader ute på stan, där det stod tex "Kina är helt OK", "Beijing är helt OK", etc.
Detta är en rolig felläsning som beror på att tecknen (silver) och (mycket) är ganska lika till utseendet i kombinerat med att tecknet byter uttal och betydelse beroende på vilket tecken som kommer före.

Det han har sett är olika banker, men ordet "bank", 银行, är felläst som "helt OK", 很行, (eller möjligen "mycket bra")
"Kinesiska banken", 中国银行 läste han som "Kina är helt OK", 中国很行
"Beijing bank", 北京银行 läste han som "Beijing är helt OK", 北京很行

Detta är en "klassiker" av felläsningar som har drabbat många genom åren - men inte mig!

Överst står det "bank" (yínháng), och under står det "helt OK/mycket bra" (hěn xíng). Fullt möjligt att förväxla om man inte läser noga.


4 kommentarer:

 1. Uttrycket är "Hai xing" el. "Helt ok", inte "hen xing". Eller så säger man "hen hao" - "Bra", eller "mycket bra" beroende på betoning. Men hen xing finns inte i ordamun och kan därför knappast innebära bankassociationer.

  SvaraRadera
 2. Well,
  texten handlar inte om vad Kineser brukar säga. Texten handlar om ett vanligt sätt att läsa fel, och läsa fel kan man göra även om uttrycket inte används i "ordamun".

  SvaraRadera
 3. Hej Krister.
  Har kikat på din blogg några gånger och finner mycket intressant läsning! Min bror ska stanna 3 dagar i Beijing på väg hem från Bangkok i början på mars. Vet du något bra hotell som du kan rekommendera honom? Det skall hellst ligga bra till och kosta max 500kr.
  Liselotte

  SvaraRadera
 4. När jag förr turistade i Beijing brukade jag bo på Harmony Hotel.
  http://www.agoda.se/asia/china/beijing/harmony_hotel.html
  Hotellet ligger mycket centralt nära tågstationen, Wangfujing, och någon dryg kilometer öster om Himmelska fridens torg.
  Bra förhållande mellan pris och kvalité.

  SvaraRadera