onsdag 6 januari 2010

Lugnet efter (snö)stormen


Natten mellan lördag och söndag slog ett rejält snöväder ner som en bomb över Beijing. (Beijing Weather Modification Office?). Flera decimeter snö trillade ner över en natt.
I princip så blev staden halvt lamslagen då biltrafiken blev hårt drabbad. Vinterdäck används inte här så det blev lindrigt sagt trafikkaos. I flera dagar har det även varit nästan omöjligt att få tag i någon taxi. Tunnelbanan är bokstavligen helt proppfull. De flesta skolorna fick även stängas i måndags.

Nu har det gått några dagar och ett intensivt snöröjningsarbete har gett resultat. Beijing's myndigheter har uppmanat alla som har någon fastighet eller rörelse att röja "sin egen"snö. Och folk tar det verkligen på allvar. Trottoarerna skrapas helt rena, och snön fraktas bort i tunnor, hinkar och vagnar. Många ytor är nu helt snöfria. Den extremt torra luften gör att snö-rester på något vis dunstar bort så det blir torr barmark där det är skottat. Tittar man på bilderna nedan så kan man tro att stan är snöfri, men bilderna är INTE representativa för staden som helhet. Det finn en hel del jobb kvar att göra.

Det är även väldigt kallt. Det påstås vara den kallaste vintern på 50 år. I skrivandets stund är det -16 grader. Det är faktiskt bara jag i hela Beijing som inte använder långkalsonger idag.

Snöskottnings-"team" utanför min skola som hackar bort all is, och skrapar parkeringen helt ren.

En gågata som är i princip helt renskrapad. Snön skyfflas upp i vagnen och körs iväg någonstans.

2 kommentarer:

  1. Trevlig blogg!
    Tre timmar efter att vi lyft från Beijing stängde de flygplatsen pga snöovädret :)

    SvaraRadera
  2. Vad duktiga de är på att skotta! Vi har precis varit i Kiev, där det var ca -10 grader och väldigt mycket snö. Men de plogar inte, sandar inte och har inga vinterdäck... Några enstaka tanter verkar vara anställda för att skotta, men det räcker inte långt... Allra mest otroligt är de ukrainska tjejerna som snabbt och vant navigerar genom snövallar och över ishala gataor med sina stilettklackar....

    SvaraRadera