fredag 1 januari 2010

二零一零年


Det "västerländska" nyåret är lika ointressant för den "vanliga" Kinesen, som ett månadsskifte är för oss. De höjer lite förvånat på sina ögonbryn när man berättar att man ska gå ut och fira. Deras eget "nyår" firas dock betydligt mer dramatiskt.

Men - nästan samtliga västerlänningar som finns i Beijing är naturligtvis ute i stadens nattliv, så det kan bli en ganska fartfylld kväll ändå om man vill. Jag har en mångårig tradition att alltid fira nyåret i Beijing, och så även detta år naturligtvis. I vanlig tradition sa hanns det med en rad med restauranger och barer under kvällen. För det magiska tolvslaget så fick nyupptäckta hotellet the opposite house stå värd.

Fyrverkerier kan man glömma i Beijing denna dag. Det är strängt förbud mot detta - inte minst efter att Mandarin hotel brann ner i samband med det förra Kinesiska nyåret, så inte en smäll hördes i natt.

När man pratar årtal i Kina så säger man inte "tvåtusentio" eller "tjugohundratio", utan man rabblar helt enkelt upp siffrorna och säger "år"(年) efter, dvs nu är det "två - noll - ett - noll - år" (二年).

Jag önskar er alla ett Riktigt Gott Nytt 2010!, och på Kinesiska säger man oftast Xīnniánkuàilè, 新年快乐, men i vanlig ordning finns det en hel rad med andra alternativ också beroende på vem som önskar vem det goda året. Exempel:
Bàinián, 拜年, används tex från yngre till äldre
Xīnniánjìnbù, 新年进步, används tex mellan kollegor och klasskamrater
...och listan kan göras mycket längre

Inga fyrverkerier i Beijing i går, men däremot så exploderar staden den 13 februari som är den sista dagen på det Kinesiska året.

3 kommentarer:

 1. Gott nytt år där borta i mittens rike. Här i Sverige sköts det raket som vanligt under gårdagsnatten och som vanligt är tidningarna idag fyllda med historier om raketer i ögon och annat olyckligt.

  SvaraRadera
 2. I Shanghai firades det jättemycket! Otroligt mycket folk ute på gatorna, fyverkerier och massor av grejer :)

  SvaraRadera
 3. Gott nytt år hälsning mina vänner ...
  Idag delar jag mitt verkliga liv genombrott vittnesbörd om hur jag fick min ex tillbaka till älska mig ...
  Jag vill att ni alla ska gå med mig för att tacka en fantastisk man. Gudar använder honom för att återställa mitt äktenskap hem från skilsmässa, för några veckor sedan kom min man som släpper mig för en annan kvinna tillbaka för att be om ursäkt för mig för försoning tillbaka till äktenskapet.
  Till att börja med trodde jag aldrig att Dr.Oduduwa (dr.oduduwaspellcaster@gmail. Com) kan hjälpa mig att vinna tillbaka min ex-kärlek tillbaka från en annan kvinna, jag provade, jag följde uppriktigt följde Dr.ODUDUWA kärlek stavinstruktioner och det överraskar mig att efter tre dagar av att ha kastat kärleksförtrycksförbättringen, den andra dagen efter
  min man ringde mig på telefon, vi talar snyggt, han ber om ursäkt ber mig förlåtelse, han tycker så ledsen över allt han har gjort fel mot mig, min man älskar mig fortfarande lika mycket som jag älskar honom mer. just nu är vi helt tillbaka tillsammans i kärlek, jag är väldigt nöjd med mitt nya liv som familj ... allt mitt tack till dr.Oduduwa.
  Jag lovar Oduduwa att dela detta bra arbete med världen, verkligen Love-Spell-arbetet till mitt bästa. Jag rekommenderar starkt vänligen kontakta honom för lösning på varje kärleksförhållandekris idag ...
  - Kärlek stava inkantationsbön för att få tillbaka ex kärlekspartner,
  - Stava bön för att stoppa skilsmässa
  - Stava bön för att vinna tillbaka Förtroende till förhållande
  - Stava böner för att stoppa mardrömmar eller dåliga drömmar på natten.
  - Kärleksförtryck för att locka nya kärlekskvinnor / män
  - Om du vill få ditt eget barn.
  - Stave Talisman ring för makter, rikedom och berömmelse.
  - Örtvård och läkning mot alla blodsjukdomar.
   Jag bekräftar detta själv, det magiska kärlekstämningen fungerar. Det fungerar för mig och det kommer säkert att fungera till ditt bästa.
  (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

  SvaraRadera