söndag 15 augusti 2010

En alternativ marknad att rekommendera


När man börjar känna Beijing lite bättre hittar man med tiden många väldigt roliga marknader som man som "normal" turist inte har en möjlighet att hitta. En speciell marknad som jag har börjat besöka då och då heter 金五星, Jīnwǔxīng och här är man ensam västerlänning.

Denna marknaden har verkligen "ALLT" och är riktigt stor. Försäljningen sker enligt Kinesisk tradition från en massa olika små marknadsbås i långa rader. Byggnaden är flera hundra meter lång i ett plan. Utöver allt det "vanliga" som turistmarknaderna alltid har (kläder, solglasögon, väskor etc) så finns här en massa specialiserade handlare inom varje tänkbar produktkategori. Te x hittar man affärer som bara har paraplyer, eller morgontofflor, eller soptunnor, eller borrmaskiner, eller tekoppar. Det är hur kul som helst att bara gå runt och titta, och man blir vansinnigt sugen på att handla.

Naturligtvis är det pruta som gäller, men det är inga absurda startpriser som på turistmarknaderna. Överlag är priserna så låga att man nästan skäms när man betalar. Kommer man bara bort från turistkvarteren så öppnar sig en helt annan prisbild i Beijing.

Är du just bara ute efter Gucci-kopior och solglasögon så kan du lika väl handla på de vanliga turistmarknaderna, men vill du ha ett bredare utbud, och se en verkligen Kinesisk pryl-marknad så är Jinwuxing ett trevligt ställe att spendera en halvdag.

Runt denna marknaden finns det även en massa andra marknader. Tex direkt norr om ligger en stor byggvarumarknad, och direkt väster ut om man korsar järnvägen ligger en mat- och restaurangmarknad.

Jinwuxing General merchandise Wholesale City
North 3 ringroad, Dazhongsi
金五星百货批发城
北三环大钟寺

Upplägget är precis samma som alla Kinesiska marknader, dvs en massa små bås med olika handlare.

Parkeringsplatsen utanför en all alla entréerna till den stora marknaden 金五星, Jinwuxing. Som ni ser så finns det inte några turistbussar här.

Om ni åker tunnelbana (Linje 13) till 金五星, Jinwuxing så hoppa av vid DAZHINGSI och gå enligt den röda linjen längs järnvägen så är ni strax vid entrén.

8 kommentarer:

 1. Hej. Jag hittade hit via Life in Shanghai och fastnade fòr din blogg vid fòrsta sidan. Jag bor pà Sicilen och startat exportfòretag hàr som nu àven blivit ett marknadsutvecklingsfòretag. Nu ska jag làsa vidare.

  Ps: Mycket mysigt cafe' du byggt upp! Grattis!

  SvaraRadera
 2. Hejsan.
  Jag skall åka till Beijing i oktober och kommer bara ha 1 heldag för shopping =0( vilken marknad rekomenderar du då?
  Tack för intressant läsning! Hälsn Anita

  SvaraRadera
 3. @Anita

  Har du bara en dag, så åk till Sidenmarknaden. Den är störst och lättast att hitta.

  Lycka Till!

  SvaraRadera
 4. Hej! Undrar hur utbudet av babykläder 6-12 mån är på de stora marknaderna? Vilka märken finns? Typ Ralph Lauren, Levis Lacoste mfl? Var i Peking 2006 men kollade aldrig barnkläder då eftersom det inte var aktuellt då. Undrar också vad converse kostar till vuxen? Mkt tacksam för svar!!!!!

  SvaraRadera
 5. @Anonym
  Jag har mycket dålig koll på babykläder. Har aldrig reflekterat över utbudet, så jag kan dessvärre inte ge något bra svar.
  Jag vet iallafall att det finns mycket små modeller av många av de tyngre märkena, men inte hur långt ner i åldrarna de sträcker sig.

  Angående Converse så vet jag inte om du menar original eller kopior. Om du menar original så är de sannolikt dyrare än i Europa, men jag har inte kollat just detta märke.
  Om du menar kopior så bör de inte kosta så många 10:or, och har troligen kvalité därefter.

  SvaraRadera
 6. Angående frågan ovan om Converse ovan så har jag nu skrivit ett speciellt inlägg om detta. Se:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2011/07/prisvarda-converse.html

  SvaraRadera
 7. Hänger på conversetråden:-) Köpte ett par på Pearl-market i november-11 för 70:- och de håller superbra!

  SvaraRadera
 8. elsa62

  Ja, det är kul när man hittar kvalitet man är nöjd med till lågt pris.

  Just Converse är ett av få västerländska märken som även i original är billiga i Kina. Jag köpte just (i och för sig på rea) ett par original för 163 RMB till min dotter. Normalt kostar äkta Converse av den typ som är populära i Sverige ca 250 till 400 RMB i Kina.

  Mvh

  SvaraRadera