fredag 20 augusti 2010

狂犬病 (Rabies)


I går stod jag på gatan i kön för att köpa frukost då jag helt plötsligt kände en rejäl smärta från en av mina tår. Utan att jag förstår varför så har en liten djä...la hund utan förvarning bitit mig i foten. Hunden flyr snabbt från brottsplatsen, och det tar mig en lite stund att förstå vad som har hänt. Det blev ett sår, och det började blöda ganska mycket. (Jag hade öppna sandaler så mina tår "stack ut")

När jag sedan kom till mitt kafé och berättade för personalen vad som hänt blev de hysteriska och sa att det är extremt farligt och jag måste till sjukhuset. Jag tog dem inte riktigt på allvar då, men lite senare så kom chefen för min skola på besök, och hon drog genast iväg mig till sjukhuset.

Den stora rädslan bland alla Kineser gäller 狂犬病, (kuángquǎnbìng) vilket är Rabies. Det dör massor med människor varje dag i Kina av Rabies, och en otrolig mängd hundar är smittade, så man ska definitivt ta ett hundbett på allvar om man är här. Om man blir smittat och inte blir behandlad är dödligheten nära på 100%.

Väl på sjukhuset så har de en särskild Rabies-avdelning med en massa planscher med information. Behandlingen går till så att man vid 5 olika tillfällen under 4 veckor ska komma till sjukhuset och få olika sprutor. Något som är nästan värre än Rabies är att under dessa fyra veckorna så får jag varken dricka sprit eller kaffe. Får man den första sprutan inom 24 timmar efter bettet så påstås det vara tämligen riskfritt. Dvs även om hunden som bet mig skulle vara smittad så kommer jag högst sannolikt inte att drabbas. ;-) (Jag återkommer i ämnet om jag börjar få tvångstankar att bita folk.)

Drastiska åtgärder har vidtagits för att minska spridningen av Rabies i Kina. T ex i vissa områden i Beijing har man en "En-Hund-Policy" och massor med lösdrivade hundar har avlivats. Detta har naturligtvis upptäckts av våra duktiga journalister och vinklas i vanlig ordning utan att ha en förståelse för anledningen.

Viktig information om 狂犬病 (Rabies) som jag fotade på sjukhuset. Läs detta noga innan ni åker till Kina.

5 kommentarer:

 1. Skönt att det finns folk i din omgivning som ser till att du får vård.

  SvaraRadera
 2. Ajaj, men satan vad man lär sig mycket om Kina via din blogg. Keep up the good work!

  SvaraRadera
 3. En av mina kinesiska vänner lever i skräck för rabiessmittade hundar. Hon är så rädd att hon springer undan när hon möter en kopplad hund.

  SvaraRadera
 4. @Lennart,

  Jag väntar med spänning varje dag på att du ska tycka jag är så bra så jag platsar i din blogglista.

  SvaraRadera
 5. Fy vad läskigt! Tur att dina kollegor fick dig till sjukhuset. Rabies är INTE bra... Läste en gång om nåt sjukhus i USA där de lyckades bota en tjej... men vanligtvis är det väl kört har jag förstått. Men om man får behandling i tid ska det ju gå bra... även om fyra veckor utan kaffe och sprit låter nääästan lika illa som rabies ;)

  SvaraRadera