tisdag 17 augusti 2010

Japan passerad


Årets andra kvartal är avslutat och BNP'n för världens ekonomiska stormakter har just sammanställts. USA håller fortfarande naturligtvis 1:a platsen, men nu har Kina tidigare än beräknat passerat Japan och har nu intagit 2:a platsen på listan av världens största ekonomier.

Att USA kommer att passeras av Kina inom överskådlig tid är nog alla överens om, men det är lite spridda skurar om när det kommer att ske. Nu finns det en massa olika "varianter" av BNP. Man brukar normalt jämföra sk "nominell" BNP, men om man i stället tittar på BNP-PPP ("Purchasing Power Parity") så var det länge sedan Japan blev passerad av Kina, och avståndet till USA är inte särskilt långt.

För att jämföra olika länders ekonomi kan man även titta på hur belånade länderna är. USA's stadsskuld är i storleksordning 90% av landets BNP, och en stor del av dessa skulder är just till Kina. (Kinas stadsskuld är mycket låg - storleksordningen 20-25% av BNP). Kina har även en abnorm Dollar-reserv, som samlat gör att man kan styra USA som en Marionettdocka. Kina är extremt beroende av att USA's ekonomi går bra då båda dessa gigantiska ekonomier är helt beroende av varandra.

En intressant vinkling, som jag även fått i mitt komentarsfält när jag tidigare skrivit om Kinas snabba ekonomiska framfart är att detta egentligen bara är en återgång till det normala efter en tillfällig svacka för Kina. Under ca 4 800 av världens typ 5 000 år långa civilisation så har Kina varit världens ekonomiska supermakt, så vi har strax bara återgått till den ekonomiska maktbalans som tidigare har gällt några tusentals år.

En jord täckt av Kinesiska pengar. En tänkbar framtid?

3 kommentarer:

  1. Kina har sàkerligen passerat USA redan. Statistik...

    SvaraRadera
  2. En supermakt kan det aldrig bli China, men en Stormakt.

    Dessutom kommer Chinas utveckling att dala av snart när folk får bättre insikt och vill ha mer lön och mindre arbetstider.

    SvaraRadera