måndag 2 augusti 2010

Bära barn


En kanske lite udda detalj som jag reagerade på för länge sedan när jag läste den gripande boken En blomma i Afrikas öken av Waris Dirie var hennes reaktion mot de västerländska barnvagnarna. Hon beskrev på ett komiskt sätt hur otymplig de är. Hur krångligt är det inte att ta sig in i en vanlig affär med en barnvagn?, eller vilken process det ofta är att få in den i en bil. Barnvagnen var definitivt ett "hjälpmedel" hon kunde klara sig utan. Hon bar sitt barn på ryggen.

I Kina används de västerländska barnvagnarna, men de är definitivt inte lika vanliga som i västvärlden, och det är övervägande de mindre modellerna man ser. De stora klumpiga liggvagnarna är tämligen ovanliga. Inte sällan bär man sina barn utan någon vagn, dvs man använder händerna.

En rolig variant som jag sprang på var en flätad bärsele som ser ut som en korg, som man bär som en ryggsäck. Ser faktiskt ganska praktisk ut. Detta är absolut inget vanlig syn i Beijing, utan bäraren tillhör någon etnisk minoritet. Vet dock inte vilken.

Rolig variant av bärsele för barn.

3 kommentarer:

 1. Åh den boken har jag läst, så otroligt bra!

  SvaraRadera
 2. I Chongqing (som vår dotter kommer ifrån) var dessa bärkorgar en vanlig syn

  SvaraRadera
 3. @Marie,

  Intressant - I Chongqing finns det ganska många från Tujia-folket (土家族), och jag "Googlade" lite, och det verkar som om flätade bärkorgar är lite typiskt för Tujia. Både till barn och annat.
  Se:
  http://www.qianhui365.com/article.php?id=163

  SvaraRadera