torsdag 19 augusti 2010

Sanlitun vs. Wudaokou

Större delen av min tid i Beijing har jag bott på olika platser på gångavstånd från Sanlitun, 三里屯. Sanlitun är en klassisk bar-gata, och runt den har det varit en kraftig utveckling de sista åren. Här finns en stor del av Beijing väst-restauranger och även en stor del av Beijings tyngre diskotek och massor av barer. Shoppingcenterna förökar sig ständigt, och den centrala punkten är "The Village", och runt om har tex "Sanlitun SOHO" och "Norra The Village" nyligen dykt upp. Även om Sanlitun "bara" är en gata, så brukar man kalla hela området omkring för just Sanlitun, och det är det jag menar i detta inlägget.

En dryg mil nordväst om Sanlitun hittar man studentstadsdelen Wudaokou, 五道口. Wudaokou är huvudsakligen känt för alla sina universitet, men det finns även en hel det tyngre kontorsbyggnader här. Tex så har både Microsoft och Google sina Beijing-kontor här, vilket Wudaokou-borna är mycket stolta över. Mina senaste två månader har jag spenderat här på grund av min nya verksamhet, men dessförinnan har mina erfarenheter av Wudaokou varit ganska begränsade.

Jag vågar påstå att Sanlitun och Wudaokou är de två stadsdelar i Beijing som har flest 外国人 (wàiguórén)="främmlingar". Generaliserar man så kan man säga att studerande främlingar bor i Wudaokou och arbetande främlingar bor i Sanlitun.

När jag nu börjat lära känna Wudaokou lite så fascineras jag av hur olika två stadsdelar kan vara, trots att man kan tycka att de borde vara ganska lika med sitt stora inslag av oss Expat's.

En tydlig skillnad är att allt är betydligt flådigare och finare i Sanlitun. Barerna, affärerna och restaurangerna är ett klart steg finare. I Wudaokou är det inte lätt att hitta en Rolex-butik eller en Fransk restaurang med vit duk och vinglas på bordet.

Prissättningen går i samma linje som flådigheten. Kring Sanlitun skäms inte affärerna och restaurangerna för att sätta ut rent ut sagt löjliga prislappar. Kring Sanlitun är ett standartpris på en Tsingtao-öl 25-40 RMB, och i Wudaokou 10-15 RMB, och matpriserna följer samma mönster. I Wudaokou är konkurrensen stenhård och serveringsställena försöker överträffa varandra med bra erbjudanden, vilket är betydligt mer sällsynt kring Sanlitun.

Så - Var ska man då bo om man ska flytta till Beijing?

Jag trivs definitivt bäst kring Sanlitun. Jag har svårt att känna mig hemma i Wudaokou. Wudaokou är mer bohemiskt och stökigt. Visst kan man tycka att Sanlitun kan vara stökigt med det är inte alls som Wudaokou. Tex så är trottoarerna i Wudaokou ibland kvällstid så överfulla med försäljare (och folk) att det bokstavligen är svårt att ta sig fram. Utmed "huvudgatan" (ChengFu Rd,成府路) är det ibland så många att det till och med flyttar ut sina försäljningsvagnar på körbanan för att få plats.

Sanlitun har på några få år förvandlats från "bad-taste"-baragata till ett mycket trevligt centrum med massore med trevliga affärer, barer och restauranger. Dock har det fina en prislapp.Wudaokou har ett stenhårt pris-försprång, men nackdelen är om man då och då vill gå på lite finare ställen, och ha lite mer finess i tillvaron. Då är det Sanlitun som gäller. Jag tror dessa båda platser ganska väl speglar skillnaden i livsstil mellan de som studerar och de som arbetar, och man får nog välja plats efter sysselsättning. Jag kvalar in i båda grupperna.

Precis nya 三里屯 (Sanlitun) SOHO. Direkt söder om "The Village", dvs Centrumpunkten för Sanlitun.

Centrumpunkten av Wudaokou. Korsningen väster om Tunnelbanan utmed Chengfu Rd.

9 kommentarer:

 1. Fin blogg du har! :)

  Allt bra?

  SvaraRadera
 2. Som alltid grymt intressanta inlägg!

  SvaraRadera
 3. Hej Krister,
  Undrar om du kan rekommendera ngt bra hotell/hostel i genuin Kinesisk stil i Peking(gärna Hutong), kommer att Åka ner med min fru( 30 års åldern +-) i slutet i September, läste lite inlägg på backpacking sidan. Hoppas på Svar.

  MVH Alexander K.

  SvaraRadera
 4. Hej Alexander

  När då frågat om något genuint så blir mitt svar definitivt att ni ska bo på ett "Courtyard"-hotell i någon hutong.
  För detaljer och adresser, se:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/05/courtyard-hotel.html

  Lycka Till!

  SvaraRadera
 5. Jag undrar lite vad det kan kosta att sy upp en kostym i Kina? Vilket pris bör man försöka landa på om man prutar på priser för en uppsydd kostym. Då menar jag byxor, kavaj och väst. I bomull eller siden har du någon koll på detta?

  Hälsningar
  David

  SvaraRadera
 6. @David

  Det som oftast är avgörande är vilken tygkvalitet du väljer, och det finns tyger i alla prislägen
  Om du inte väljer alltför dyrt tyg så hamnar du under 1000-lappen för en kostym.

  Se även:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/05/mattsydda-klader.html

  Lite roligt att denna frågan kom just idag, eftersom jag precis själv är mitt i projektet att sy upp några "egen-designade" skjortor.

  SvaraRadera
 7. Tackar Krister din blogg är guld värd :) läser den flitigt!

  SvaraRadera
 8. Hej Krister. Har du något tips om någon bra pub/dans ställe med mycket västerlänningar? Typ rock.
  /Mattias

  SvaraRadera
 9. Mattias,

  Jag vet mer up "pub" än om dans och musik. ;-) Överlag är det mycket västerlänningar på de flesta ställen som är av "pub-typ"

  Eftersom du skriver rock så måste man ju naturligtvis nämna Hard Rock Cafe som ligger utmed östra 3:e ringvägen.

  Nu är jag osäker på om just musikstilen blir rätt, men några av mina favoriter av pub/dans är:
  the opposite house
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2009/12/opposite-house.html
  LAN Club
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/03/lan-club.html
  XIU
  http://xiubeijing.com/

  Alla dessa tre är eleganta barer som även har danskgolv.

  Mvh

  SvaraRadera