söndag 29 augusti 2010

Journalistik


Som jag gissar har framkomligt ganska tydligt i min blogg så anser jag att den av journalister levererade bilden av Kina överlag är ganska felaktigt beskriven. Detta nådde sitt absurdum månaderna innan OS 2008 när alla journalister verkligen tävlade om att vrida till varje "fakta" om Beijing för att försöka måla upp bilden av den stora, elaka, förtryckande, diktator-regimen som jag antar att de gissade att deras mottagare vill höra. Journalister tycks oftast ha dilemmat om de måste välja den maximalt positiva eller maximalt negativa vinkeln på nyheter. Var det gäller Kina blir det allt som oftast den negativa.

Kommer ni ihåg när TV serien "Expedition Robinson" hade premiär i Svensk TV 1997? Till en början så skrev alla journalister om detta fruktansvärda mobbing-program och Harald Treutiger blev lynchad av journalisterna för hans illdåd att leda detta dårskap.
Men - till journalisternas fasa så började folk att tycka om Robinson, och de blev tvungna att ändra sin vinkling 180 grader till att göra snuttiga "hemma-hos-reportage" hos Martin Melin.

Varför är det så ointressant att skriva neutralt och berätta om båda sidor i en historia?

Jag vet att det är lätt hänt att man drar åt ett eller ett annat håll när man skriver, och på grund av att jag är så trött på alla negativt vinklade skriverielser om Kina så drar min blogg åt motsatta hållet, men jag hoppas att jag har inte uppfattas som jag vinklar fakta.

Nyligen sprang jag på ett nyhetsforum om Kina som jag tycker är ganska bra, vilket är journalisten Jojje Olsson's nyhetsbulletin: InBeijing Bulletin. Jojje gör det alltför ovanliga att ganska neutralt beskriva Kinesiska nyheter på ett intressant sätt.
Rekommenderas.

"Skärmdump" från Jojje Olsson's nyhetsbulletin InBeijing Bulletin

3 kommentarer:

 1. Tack för länken. Jag kom till Peking i går och var förbi ditt kafé vid 8-9 imorse, men det öppnade ju inte förrän 10, och jag hade bråttom i väg. Får se till att komma förbi snart igen!

  SvaraRadera
 2. Philip Hübinette29 augusti 2010 kl. 13:29

  Instämmer helt!

  SvaraRadera
 3. Håller med. även om jag verkligen tycker att det är viktigt att de många orättvisor som sker i Kian kommer fram så glöms ofta de positiva nyheterna bort. och de är många!

  SvaraRadera