torsdag 26 augusti 2010

Säkra gator


En betydande del av världens storstäder kan vara direkt farliga under den mörka delen av dygnet. Alla vet att råkar man hamna i mörk gränd i t ex London eller Chicago betyder det stor rånrisk - eller något ännu värre. Till och med i en småstad som Kalmar så finns det s k "natt-taxa" i taxibilarna för ensamma damer för att inget ska drabba dem när de går hem på kvällen.

Jag har spenderat mycket tid i Beijing's "dunkla gränder" under flera år, och jag kan med gott självförtroende säga ett den hotfulla miljön som så stor del av världens länders storstäder har, inte existerar här. Jag har inte ens en enda gång fått en stöddig kommentar från något ungdomsgäng. Jag vågar påstå att det är helt ofarligt att promenera omkring på Beijing's alla gator även en sen natt när man är halvfull.

Vad beror detta på?

Mycket svår fråga, och jag har inget heltäckande svar.
En anledning är att Kina har ett betydligt bättre rättssystem än vad vi i Västvärlden vill tro. Många tror ju fortfarande att Kina är ett förtryckt land likt Saddam Hussein's Irak med obefintligt rättssystem. Visserligen finns det fortfarande ett starkt inslag av korruption, och det förekommer då och då att någon lite oförklarligt blir frisläppt (som tex har en högt uppsatt morbror), men i det stora hela har befolkningen hög tilltro till rättsväsendet.

En annan anledning som är lite mer originell är att jag som västerlänning inte märker av den "verkliga" situationen på gatan. Jag upplever faktiskt att vi "främlingar" är lite av en "helig och fredad ko". Jag tror de "tuffa ungdomsgängen" helt enkelt struntar i oss. De vet inte riktigt vad som skulle kunna hända om man ger sig på en Västerlänning. Jag har hört sägas att vi har sk "dyrt ansikte", dvs om man skulle slå, eller köra på en Västerlänning så tror de att det blir dyrt och problematiskt, med kanske diplomatisk inblandning - så det är lika bra att låta oss vara ifred.

Dvs jag tor att Beijing's "normala" invånare har ett steg tuffare klimat på gatan än vad jag märker av, men det är fortfarande långt mycket säkrare här en var det är i Västvärldens storstäder.

8 kommentarer:

 1. Jag håller med....känner mig trygg i Pekings gator i skillnad vad jag upplevde t ex i Venezuela. Där var det definitivt inte klokt att ge sig ut efter mörkrets inbrott, knappt i taxi heller. Risken var att bli knivstucken, rånad, överfallen osv.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med fullständigt. Hände mig aldrig något och jag kände mig aldrig obekväm när man slirade runt på Sanlitun många sena nätter.

  När det händer något är det ofta västerlänningar som ger sig på västerlänningar vilket inte är vanligt men det händer. Jag har också sett västerlänningar slåss med kineser men det är ytterst ovanligt.

  Det här med säkerheten var en av de skönaste sakerna med att bo i Peking, vi diskuterade det ganska ofta. Kontrasten är ganska stor när man kommer från Malmö där man ska vara uppmärksam och undvika "mörka gränder" i vissa kvarter.

  Mvh Daniel

  SvaraRadera
 3. Jag knallade runt i Pekings trånga gränder sena kvällar med systemkameran hängande om halsen utan att oroa mig för vare sig tjuvar eller våld.

  Det "värsta" jag råkade ut för var att ibland när man passerade en gäng som satt utanför sitt hus och åt var att en av de öl-modiga männen ställde sig upp och skrev HELLO rätt i örat på mig samtidigt som resten av sällskapet fnittrade förtjust.

  Det jag oroade mig för i Peking var ficktjuvar i tunnelbanan. Och jag blev även varnad för dem av hotellpersonalen. Men jag drabbades aldrig.

  SvaraRadera
 4. Två länkar:
  http://blogg.expressen.se/kina/
  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/anrell/article3118666.ab
  Det finns journalister vill rapportera men det kommer inte fram. För dem som läser bara DN, Svd... blir det en stor överraskning när de reser till Beijing. Här hos Krister får vi mer och rikdiga information om Beijing och Kina.

  SvaraRadera
 5. @Anonym

  Jag tackar och bugar för den kommentaren.

  SvaraRadera
 6. Jag håller absolut med om att gatorna är säkrare i Peking än i exempelvis Göteborg, där jag ständigt såg mig över axeln. Dock är det nog att ta i med påståendet att "kineserna har tilltro för rättsväsendet".

  Korruption och klyftor gör att kineser överlag har mycket lite förtroende för tjänstemän, och särskilt då polis och domare. Det hålls ju exempelvis tiotusentals protester varje år på landsbygden, som inte sällan urartar till våld, just för att polis och domstol står och tittar på då bönder bestjäls på deras land.

  Läs exempelvis denna post: http://inbj.wordpress.com/2010/07/22/polis-misshandlade-fel-kvinna/

  Men i det stora hela har du rätt; att Peking och kinesiska städer överlag är väldigt säkra. Om du inte söker bråk är det osannolikt att du själv blir provocerad.

  Detta beror nog på rädsla snarare än tillit, tyvärr. Just som i Singapore, Japan och Taiwan - andra länder med låg brottslighet - påverkas hela ens liv negativt för all framtid om man hamnar i brottsregistret.

  En kinesisk vän berättade dessutom för mig att det ofta är hårdare straff om man utför våldsbrottmot en västerlänning/utlänning än mot en kines.

  SvaraRadera
 7. Tjenare Krister. Det var ett tag sedan jag var inne och kommenterade dina observationer nu. Vilket dock inte betyder att jag inte läser dem. Jag är fortsatt mycket faschinerad av att du får ihop så kvalitativa blogginlägg i stort med så hög frekvens. Mycket uppskattat.

  Jag förstår att Cafét tar mycket tid i anspråk och att det kan vara lurigt att få ihop det med heltidsstudier. Det vore intressant att få veta lite mer om vad utbudet är på ett café i Beijing. Är det liknande vad vi har här eller efterfrågas andra saker och kombinationer där borta?

  Ha en fortsatt strålande dag.

  mvh
  Tony

  SvaraRadera
 8. Hallå Tony,

  Jag lägger in i min "att-göra-lista" att skriva ett inlägg om min meny. Du får vänta på svaret tills dess ;-)

  Mvh

  SvaraRadera