onsdag 25 augusti 2010

Och hur går det med mina Kinesiska studier?


Sedan jag startade MiMiShan CoffeeBar så har jag tvingats lägg om mina lektioner en aning. Det blir för långt, och för tidskrävande att varje dag åka till skolan vid Dongsishitiao, 东四十条 på östra sidan som jag tidigare har gjort.

Faktiskt så är min utbildning i det Kinesiska språket viktigare för mig är mitt Kafé. Viss är Kaféet viktigt, men det är ändå bara ett relativt kortsiktigt projekt. Språkutbildningen är en livstidsinvestering.

För att göra en acceptabel kompromiss så har jag gått ner på halvfart med mina studier plus att min lärare kommer hit och håller lektionerna här på MiMiShan. Jag var lite orolig i börja att jag inte skulle kunna koncentrera mig när jag har min pågående verksamhet runt om mig, men hittills har det fungerat bra.

Att driva företag i en Kinesspråklig miljö är naturligtvis en mycket bra träning det också. Det är enbart med utländska gäster jag pratar Engelska, annars är all min konversation på Kinesiska. Jag har ju även lärt mig en del ord som jag inte skulle sprungit på annars. Nu kan jag tex säga 蓝莓奶昔 (lánméinǎixī) = "Blåbärsmilkshake" och 拿铁 (nátiě) = "Latte"

Jag och min språklärare under pågående lektion på MiMiShan CoffeeBar.

4 kommentarer:

 1. Varför pluggar du inte på något av de otaliga universitet som ligger just kring hörnet från ditt kafé, istället för att åka ända till dsst för lektioner? Det måste ju vara både billigare, bättre och smidigare att anmäla dig till någon av alla språkkurser som startar nu till höstterminen?!

  SvaraRadera
 2. Det finns en massa anledningar, men för mig är flexibiliteten den största anledningen till att jag använder privatlärare.
  Jag reser ganska mycket, och jag tycker om att kunna styra lektionerna så de passar mig.

  Jag skrev lite mer om detta här:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/01/klass-vs-1-to-1.html

  SvaraRadera
 3. Hej igen Kristen.
  Jag har ännu en fråga.
  Jag har tänkt ta mig runt lite med tunnelbanan när jag kommer till Beijing, mina kompisar som vart där säger att allt står endast på kinesiska så dom gav upp för dom inte förstod hur man skulle göra. Har du något tips hur man enklast betalar och åker tunnelbanan?

  //Anita

  SvaraRadera
 4. Jag har svårt att förstå vad dina kompisar menar.

  Det är MYCKET tydligt skyltat på engelska både på stationerna och inne i tågen. Det är även en engelsk röst som berättar vilken station man snart ankommer till, och om eventuell transfer.

  Inget alls att oroa sig för - mycket enkelt.

  Biljetter köper du i biljettluckor som finns nere i tunnelbanan. Även det enkelt.

  Lycka Till!

  SvaraRadera