söndag 22 augusti 2010

Trumtornet och Klocktornet - och shopping


Två klassiska attraktioner i Beijing som brukar besökas samtidigt är Trumtornet, 鼓楼 (Gǔlóu) och Klocktornet, 钟楼 (Zhōnglóu).

Dessa båda torn ligger 2 km rakt norr om den Förbjudna staden, ganska nära barområdet Houhai och är båda knappt 50 meter höga. Som namnen antyder så innehåller det ena tornet trummor, och det andra en stor klocka. Genom åren har användningsområdena växlat men huvudsakligen har de används för att signalera olika tidsangivelser. Båda tornen har månghundraårig historia men har genom åren då och då brunnit ner och sedan återuppbyggts.

Tornen är en lite småtrevlig attraktion, men även lite småjobbiga att gå upp i. När man väl kommer upp så kan man naturligtvis titta på trummorna och klockan, men jag tycker faktiskt det är mer intressant att titta på utsikten. Försök komma hit när det är klart väder.

När man tittat färdigt på tornen så kan jag definitivt rekommendera ett besök på den lite småtrevliga shoppinggata Yandai Byway 烟袋斜街 precis söder om tornen. Den går västerut från den lite större nord/sydliga vägen som går söder ut från Trumtornet.

Denna shoppinggatan är lite av turistshopping, men med ett ganska annorlunda utbud mot de "vanliga" turistmarknaderna. Ganska många små snuttiga affärer med massa roliga småsaker. När gatan är slut är du framme vid Houhai 后海, som är helt fullpackad med barer och restauranger och ni kan göra en trevlig avslutning på dagen.

Trumtornet 鼓楼 sett söderut från Klocktornet 钟楼.

Karta som visar den mycket trevliga shoppinggatan Yandai Byway bara 100 meter söder om Trumtornet.

4 kommentarer:

 1. Tack för bra tips, det ska genast skrivas upp på att-göra-listan över grejer vi ska göra när vi kommer till Beijing!

  SvaraRadera
 2. Man ska heller inte missa Nanluoguxiang när man är i krokarna. Schyssta designaffärer och kinesiska streetmärken som Plastered (www.plasteredtshirts.com)och NLGX (www.nlgx.org).

  Avsluta med lunch på Saveurs de Coree (livetipeking.blogspot.com/2010/05/gardagen.html)

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Philip Hübinette22 augusti 2010 kl. 12:48

  Älskar detta område med Houhai och alla renoverade hutonger. Särskilt nan luo gu xiang. Även om det är turistigt, har de jätte många mysiga kaféer och barer där. Ett måste!

  SvaraRadera