onsdag 4 augusti 2010

Krister i Paris


Varje sommar brukar jag åka någon resa med min dotter, och då oftast en badresa till någon medelhavsstrand. Hon badar, och jag läser. Nu är hon 12 år, och jag tycker det är dags för ett lite mer kulturellt och "moget" resmål, så i år blev det Paris i stället för "Mallis". Visserligen blandade vi Sacré-Coeur och Louvren med halva tiden på nöjesfält, men iallafall ett steg i rätt riktning.

Jag tänker ägna detta inlägg till att recensera Paris stora nöjesattraktion som benämns på många sätt:
Euro Disney eller 巴黎迪斯尼 eller Disney World Paris eller Parcs Disneyland, men jag tror det korrektaste namnet är Disneyland Paris

Disneyland Paris är definitivt en nöjesanläggning av världsklass, och är Europas mest besökta turistattraktion. Den består huvudsakligen av två parker. Disneyland Park och Walt Disney Studios Park som ligger precis jämte varandra. Man behöver en heldag per park, och har du bara en dag så välj lämpligen Disneyland Park som är störst och i "klassisk" Disenyland-stil. Walt Disney Studios Park är lite "smalare" och mer inriktat mot film, men har även rejäla åkattraktioner. I sann Disney Land-anda så är allt mycket välgjort och vackert, och det är hög klass på attraktionerna. Ingen kommer att bli besviken. Disneyland Paris håller samma klass som sina "syskon" runtom i världen.

Ett genomgående problem på denna typ av anläggningar är de långa köerna till de populära attraktionerna. Det är inte ovanligt med timslånga köer. En del parker i världen har lösningar i form av "FastPass" som man kan köpa, och sedan får man gå en kortare kö. I Paris har man den lite originella varianten att man gratis kan boka ett FastPass till en vald attraktion, och får då en tidslucka lite senare då man får ställa sig i den kortare FastPass-kön. Ex om du kl 13 bokar ett FastPass för en attraktion så får du en FastPass-biljett som kanske gäller mellan 14:30 och 15:00. Systemet fungerar förvånande bra.

Priserna är naturligtvis väldigt höga på ställen som detta. Med en entreavgift på 53€ (för EN av parkerna), och dyr mat och transport så är det svårt att komma under 80€ per person och dag på Disneyland Paris. Är man en stor barnfamilj måste man ha välfylld plånbok. Själv lyckades jag och min dotter spendera 350€ på två dagar i dessa parker utan att på något sätt slösa.

Man tar sig ganska lätt till Disneyland Paris från Paris centrum med tåg. Ta röd linje RER A österut till slutstation A4 så hamnar man precis vid entrén till parkerna.

Världens övriga Disney-parker:
Walt Disney World Resort, Orlando/USA
Disneyland Resort, Anaheim/USA
Tokyo Disney Resort, Tokyo/Japan
Hong Kong Disneyland, Hongkong/Kina

Disneyland's glasspriser i förgrunden, och Törnrosa slottet i bakgrunden. En "Magnum"-glass kostar 3,50€.

Jag och min dotter framför den hissnande åk-attraktionen "Space Mountin: Mission 2", på Disneyland Park.

2 kommentarer: