lördag 1 januari 2011

Himmelska Fridens Torg, 天安门广场


Om man säger 六四 (liù sì) i Kina, som ordagrant betyder siffrorna "6" och "4", så är det ungefär lika uppenbart vad man menar som om man säger "9/11" i USA. "6 4" syftar till datumet 4:e juni 1989 som inte lämnar någon Kines oberörd, dvs tragedin efter studentprotesterna på Himmelska Fridens Torg.

I dag är Himmelska Fridens Torg, 天安门广场 (Tiān'ānmén Guǎngchǎng) en av de riktigt tunga turistattraktionerna i Kina och det är världens största torg. Det är nära på en kilometer från norra till södra änden av torget, och en stor del är en helt öppen yta. Detta är definitivt centrum av Beijing och det är en riktigt pampig plats.

Torget omges av tunga byggnader som Tiananmen 天安门 i norr (Porten med Mao Zedong's stora porträtt). Går man genom porten kommer man till det stora Kejsarepalatset.
På västra sidan ligger The Great Hall of People 人民大会堂 och på östra sidan ligger The National Museum of China 中国国家博物馆.
Ungefär mitt på torget finns Mao Zedong Memorial Hall 毛主席纪念馆 och här kan man få defilera förbi Mao Zedong under väldigt kontrollerade former.

Torget är hårt bevakat och man kan inte komma in utan att passera säkerhetskontroller. Vakterna här tillhör inte den grupp man kan driva med.

Att turista i Beijing utan att ha besökt Himmelska Fridens Torg får nog räknas som ett inkomplett besök, dvs detta är ett "turist måste".

Himmelska Fridens Torg . I bakgrunden syns Tiananmen med Mao Zedong's porträtt. Man ser även flaggan som hissas och halas under påmpa och ståt varje dag vid solens upp och nergång.

Bild tagen över Himelska Fridens Torg senvåren 1989 under de pågående studentprotesterna.


En 360 graders kameraåkning runt Himmelska Fridens Torg filmad ungefär från centrum av den öppna ytan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar