onsdag 3 augusti 2011

Hett vatten alltid tillgängligt


Kineser har ett mycket djupt förhållande till hett vatten 开水 (kāishuǐ), och det finna alltid tillgängligt i de flesta miljöer. De vattenkokare som man normalt hittar i Kinesiska hem är isolerade med termostat så att det alltid finns färdigt hetvatten när man än vill. Dess är mycket praktiska, men tycks inte finnas tillgängliga på den svenska marknaden.

Bortsett från att man naturligtvis använder vattnet för att göra te så används det även t ex till "snabb nudlar" 方便面 (fāngbiànmiàn) som är en burk med torra nudlar och kryddor där man bara häller på hett vatten så har man en färdig måltid på några minuter.

Det händer även då och då att man kan bli serverad en mugg med bara hett vatten, vilket har förvånat många som gör sin första kontakt med den Kinesiska kulturen.

I offentliga miljöer som vänthallar, tågstationer, på tåg, på färjor etc finns det nästan alltid hetvattena-utomater där man alltid kan fylla på sin temugg. Det är någon form av Kinesisktbasbehov att alltid ha tillgång till hett vatten var man än är.

"Hetvatten-rumet" på en tågstation

En hetvatten-automat på en färja.

En hetvatten-automat på ett snabbtåg.

2 kommentarer:

  1. Visste inte att det hette 方便面, väldigt roligt namn =)

    SvaraRadera
  2. För den som kanske inte förstår det roliga:
    方便面 blir om man bokstavligt översätter det ungefär "praktiska nudlar"

    SvaraRadera