söndag 14 augusti 2011

Flottbasen Lüshun


Nu i veckan så seglade Kinas första Hangarfartyg ut från varvet i Dalian. En tänkbar hemmahamn för detta skepp är flottbasen Lüshun.

En timme med buss förbi Dalian, så långt man kan komma ut på den stors halvön Liaodong 辽东半岛 ligger Lüshun 旅顺口. Lüshun har bara lite drygt 200 000 invånare och är med Kinesiska mått ingen stad utan räknas bara som ett förortsdistrikt till Dalian. (Hade Lüshun legat i Sverige hade det varit vår fjärde största stad)

På grund av sitt geografiskt "perfekta" läge i kombination med en stor naturhamn har Lüshun varit ett attraktivt mål för de ockuperande staterna under krigen, och Lüshun har i flera avseende varit i krigshistoriens centrum. Liksom i Dalian finns det mycket Japanska och Ryska spår kvar.

I dag är Lüshun en mycket viktig militär flottbas för Kina och stora områden, framför allt kring hamnen, är avspärrade militära zoner. Uppifrån utsiktsplatsen Baiyu Scentic Spot 白玉山景区 på ett berg har man utsikt över i stort sett hela Lüshun, och man kan därifrån se en hel del intressanta örlogsfartyg i hamnen som kommer och går. Dock ligger de flesta (och hemligaste) fartygen i mer dolda hamnar utmed kusten.

Det är mycket turister i Lüshun, men det verkar som att de flesta bara är på dagsbesök från Dalian då det var ganska svårt att hitta hotell - även för taxi chaufförerna, i kombination med massor av turistbussar.

Är du "historia-turist" eller "örlogs-turist" kan Lüshun vara något för dig, och det är en småtrevlig och enkel utflykt från Dalian.

Flygfoto (Google Earth) från oktober 2010 som visar Kinas första hangarfartyg under pågående uppbyggnad på varvet i Dalian.

Utsiktspunkten Baiyu Scentic Spot 白玉山景区 som får räknas som ett måste när man besöker Lüshun.

Utsiktsvyer över naturhamnen i Lüshun. Stora delar av kustremsan är militära områden där man dessvärre inte kan gå. Fotona inte så bra, men i verkligheten kan man se en hel del roliga fartyg som ubåtar och kamouflerade fartyg. Dock på distans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar