söndag 21 augusti 2011

Dongyue Temple


Beijing är helt överfyllt av historiska sevärdheter och tempel som många av dem var och en skulle vara betydligt mer kända om de i stället fanns i någon annan stad och inte drunknade i mängden av attraktioner i Beijing.

En av dessa "drunknade" sevärdheter är Dongyue Temple 东岳庙 (Dōngyuèmiào). Jag tror det är få turister som lyckas få med detta tempel under en eller två veckors intensivt turistande i staden, och då ligger templet ändå otroligt centralt vid Chaoyangmen 朝阳门 och är definitivt sevärt.

Templet är ca 700 år gammalt och norra Kinas största Zhengyi-Taosim-tempel, vilket kanske inte säger de flesta så mycket, men det är faktiskt ungefär lika stort till ytan som det betydligt mer kända Lamatemplet, 雍和宫.

Runt den första av templets "gårdar" finns 76 små rum som var och en av dem har en massa mer eller mindre fantasifulla skulpturer i naturlig storlek som representerar olika "departement" inom Taoismen, och det är nog dessa rummen som mest utmärker detta tempel mot andra ur en turists ögon.

Inne på tempelområdet finns även Folk Custom Museum 民俗博物馆 där det hålls olika folklivsutställningar.

Jag tycker att Dongyue Temple är en härlig oas mitt i hetsiga Chaoyang och definitivt värd två timmar i samband med att man kanske besökt Ritan-parken eller shoppat på elektronikmarknaden som ligger precis jämte.

Dongyue Temple, 141 Chaowaidajie, Chaoyang District
东岳庙 朝阳门外大街141号
39°55'25.36"N 116°26'16.00"O

Första vyn när man gör entre i Dongyue Temple direkt från hektiska Chaoyangmen precis utanför.

En del av första innegården. (dålig vidvinkel på min kamera)

Det finns 76 små rum med denna typ av roliga gubbar som var och en representerar olika avdelningar av Taoismen, och orkar man läsa så förklarar skyltarna vad gubbarna symboliserar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar