torsdag 18 augusti 2011

En riktigt billig marknad


När man som turist besöker turistmarknaderna (T ex Sidenmarknaden, Prälmarknaden eller Yashow) så tycker man naturligtvis att allt är vansinnigt billigt och de flesta tok-shoppar, och köper till och med nya resväskor för att få plats med allt.

Det som kanske känns lite drygt att höra är att dessa marknader absolut inte är billiga ur ett Kinesiska perspektiv. Dessa marknader är faktiskt de dyraste i Beijing för denna typ av varor. Det finna massor med andra marknader som man som turist inte ha så lätt att hitta som är billigare. På Sidenmarknaden kanske man tycker det är billigt om man köper 8 par "Boss"-strumpor för 30 eller 40 RMB, men på andra ställen kan man få 4 par, eller i bland 8 par för bara en 10:a.

Ett exempel på en riktigt billig kläd-marknad som faktiskt inte är så svår att hitta då den ligger precis söder om OS-parken är 外贸原单折扣大卖场. Jag känner inte till något västerländskt namn på marknaden, och det blir inte lättare att hitta dit om jag gör en översättning.

Här kan man hitta massor av kläder för 5 eller 10 RMB (samma i SEK) och man behöver inte pruta då det är fasta priser. Det finns även plagg som har lite högre prislappar, men fortfarande riktigt billigt. Om kläderna är snygga eller inte är naturligtvis för varje individ att avgöra, men de är definitivt billiga. Passa på att titta in här när ni ändå besöker OS-parken.

外贸原单折扣大卖场
Minzuyuan Rd. 5. Chaoyang District
朝阳区,民族园路5号
39°58'50.97"N 116°23'7.43"O

Entren till den mycket billiga klädesmarknade straxt söder om OS-byn.

Toppar - Här kostar allt 5 RMB = 5 SEK

Skjortor - 10 RMB

Blandat kraffs - 2 RMB

Mer toppar - 5 RMB

6 kommentarer:

 1. Den som ligger mittemot ingången till zoo, ovanpå buss-stationen brukar också vara billig. Och inte många västerlänningar hittar dit. Sist hamnade jag högst upp och shoppade skor för "nästan ingenting".

  SvaraRadera
 2. Ja, den s.k. "Zoo-marknaden" brukar ibland även kallas "den billigaste" - och det namnet har nog sina skäl.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag ska till Beijing i november och undrar hur man lättast tar sig dit från Sanlitun? Sen undrar jag även om det finns klänningar osv. i storlekar som passar oss svenska tjejer (typ M eller 38/40) eller om det är en renodlad kinesisk marknad med mini kläder!

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 4. Alice

  Lättast är definitivt att skriva ut den kinesiska adressen som du hittar i inlägget ovan och visa för en taxichaufför. För säkerhets skull kan du även skriva ut fotot ovan som visar entrén.

  Om du vill vara lite mer äventyrlig så ta tunnelbanan, Linje 10, från station TUANJIEHU som ligger öster om Sanlitun. Hoppa av vid stationen BEITUCHENG. Gå 600 meter norrut, dvs längs den stora allén mot OS-anläggningen och när du kommer till en vägkorsning går du till vänster, och så hittar du marknaden ganska direkt på vänster sida.

  Det finns definitivt klänningar, men jag har ingen aning om hur det är med storlekar, men jag gissar att det går bra att hitta storlekar som motsvarar "medium"

  Lycka Till!

  Mvh

  SvaraRadera
 5. 2013-08-09 var min särbo och jag på denna marknaden, 外贸原单折扣大卖场 .

  Vi blev mycket besvikna på urvalet. Det är en mycket liten "marknad" och vi vill påstå att det egentligen är en butik enbart. Butiksytan är som en Nettobutik, knappt det.

  Vår uppfattning om kläderna var en känsla av att vara tillbaka i de gamla "öststaterna".
  Vi var där i 10 minuter sedan valde vi att åka igen. Inget för den som önskar lite "fräscha" kläder.

  För den som skall åka till butiken föreslår vi att ni kikar efter "China Town" när ni kommit till t-banestationen BEITUCHENG. Det är i det huset som butiken ligger i.

  På andra sidan gatan, mitt emot, kan man handla sidentäcken, sidenkläder och sängkläder i siden i en statlig butik med fasta priser.
  Den butiken är klart större än "marknaden". Priserna är också höga då allt i sidenaffären är av hög kvalitet.

  Åge

  SvaraRadera