fredag 12 augusti 2011

National Museum of China - med oväntat innehåll


Utmed med östra sidan av Himmelska Fridens Torg ligger National Museum of China 中国国家博物馆. Museet har varit stängt i fyra år för renovering och öppnades åter nu i våras.

I vanlig ordning så har västvärldens journalister negativ kritik, och i det här fallet gäller det att museet inte beskriver det hemska som skett i Kina under 1900-talet som exempel Kulturrevolutionen eller Massakern på Himmelska Fridens Torg.
Om man besöker museet så är det dock lätt att få känslan av att kritiken skjuter vid sidan om målet. Museet ställer nämligen ut antika konst- och kulturföremål i stil med vaser och terrakottasoldater och här är inte rätt forum att visa "Tank Man"-videon. För övrigt är det ganska naivt att tro att Kina (eller något annat land) skulle visa upp en tragisk sida av sig själv på sitt Nationalmuseum.

Museet är stort, men det är fortfarande många hallar som ännu inte har öppnats. Klart mest finns att se på den nedersta våningen, och sedan blir det glesare uppåt. Kokkärl och vaser är klart dominerande bland föremålen, men det finns naturligtvis även mycket annat. Själv tyckte jag det var extra fascinerande att se Orakelben 甲骨文 vilka gett mycket av grunderna till den Kinesiska skriftens historia.

I stark kontrast till de antika vaserna finns här något av den mest osannolika gästutställning jag kan tänka mig, nämligen i form av "Louis Vuitton, Voyages"!
Ja ni läste rätt. Franska lyxproduktsföretaget Louis Vuitton har i fyra fulla hallar en utställning som visar deras väskor och koffertar. Visserligen är fokus på deras tidiga klassiker redan från 1854, men i det stora hela ser jag det som inget annat än en gigantisk reklamkupp vilket jag finner högst märkligt på ett museum av denna karaktär.

Västra fasaden till det gigantiska National Museum of China som ligger kant i kant med Himmelska Fridens Torg.

En av alla antika matkärl som utgör en stor det av föremålen på museet.

"Orakelben" som utgör grunden av fynd för den Kinesiska skriftens historia. Prova att göra en Google-bildsökning på "oracle bone" eller "甲骨文" så är det bilder på just dessa föremålen som hittas.

Den högst osannolika utställningen av koffertar från Louis Vuitton.
På Kinas Nationalmuseum!

1 kommentar:

  1. Tyskland är väl det land som utan omsvep gör utställningar om sitt mörka 1900-talsförflutna. I Berlin finns både DDR-museum och utställningar om nazitiden som avlöser varandra (samt gott om minnesmärken). Det skulle faktiskt förvåna om nationalmuseet helt ignorerade detta. Skillnaden är förstås att kommunistpartiet fortfarande sitter vid makten och inte har det minsta intresse av att visa på de brott mot mänskligheten som partiet ansvarat (och ansvarar) för.

    SvaraRadera