måndag 1 augusti 2011

Rökförbud - "So What?"


Under lång tid har många restauranger i Kina haft skyltar om rökning förbjuden, och det har högt räknat "ingen" brytt sig om. Sätter man fram askfat på borden trots rökförbud så visar ju restaurangerna på hur stort allvar de tar sina egna regler.

Första maj i år infördes lagstadgad rökförbud på "allmänna platser" som t ex restauranger och barer. Dock är "arbetsplatser" undantagna förbudet vilket kan ses som ganska originellt. I dag har 3 månader har gått, och det är dags att analysera läget. Kan en lag göra nytta?

Nja. Att förbjuda Kineser att röka på restauranger är lika lönlöst som att försöka förbjuda Ryssar att dricka Vodka på restauranger. Det går inte!

Efter en tid av analyserande tycker jag dock att det går att ana en skillnad mot tidigare. Det är definitivt färre askfat på borden, och jag har en känsla av att det faktiskt är färre som röker också. Dock har rökandet på restauranger allt annat än upphört. Att ett askfat försvinner från bordet har ingen större inverkan på rökningen så länge det fortfarande finns ett bord eller ett golv att aska på.

Två män som helt obekymrat röker i en restaurang trots det lagstadgade rökförbudet. De ger uttrycket "Couldn't care less" ett ansikte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar