fredag 26 augusti 2011

Beijing's egenheter - Den Moderna Arkitekturen


Vad gör Beijing till den speciella staden som den onekligen är?
I en "mini-serie" kommer jag beskriva Beijing's egenheter från olika aspekter, och detta är den första delen som handlar om Den Moderna Arkitekturen. (Senare publicerat Historiska Sevärdheter, "Känslan" och Maten)

För bara tio år sedan så hade Beijing inte speciellt mycket modern arkitektur att skryta med, men de senaste tiden har det tagit fart ordentligt.
Det som utmärker Beijing's moderna arkitektur är inte extremt höga skyskrapor. Beijing's högsta hus (China World Trade Center Tower 3) med takhöjd 330 meter placerar sig på blygsamma 18:e plats på världstoppen. En anledning till detta är att stadsplanerarna inte tillåter höga byggnader i stadscentrum, så det är först ute vid 3:e ringvägen de höga skyskraporna finns.

Den moderna arkitekturen i Beijing karaktäriseras av att vara ganska vågad och "futurisk". Det finns några byggnader här som inte har några motsvarigheter i övriga världen. För att bevara den historiska arkitekturen i centrum är liksom skyskraporna även de flesta modernt designade byggnaderna placerade utmed ringvägarna. Det stora undantaget är National Grand Theatre som har den minst sagt omdiskuterade läget bara 500 meter väster om Himmelska Fridens Torg.

Den nära på omöjliga geometrin i 240 meter höga CCTV Headquater som finns att hitta precis utanför östra 3:e ringvägen.

"National Centre for the Performing Arts" alt. National Grand Theatre heter det stora "ägget" som linger i en konstgjord sjö med alla ingångar under vattnytan. Finns att hitta straxt väster om Himmelska Fridens Torg.

National Stadium, eller populärt kallad "Bird's Nest" finns att hitta norr om norra 4:e ringvägen.

SOHO Shangdu, med "Star Wars"-design ligger innanför östra 3:e ringvägen.

Renderad bild på det pågående bygget av SOHO Gallaxy som ligger vid östra 2:a ringvägen.

2 kommentarer:

 1. Hej Krister.

  Förträfflig blogg må jag säga, jag följer den flitigt.

  Jag skulle vilja rådfråga dig om något, då jag flyttar till beijing om 8 dagar och stannar i fyra månader. Angående strömadaptrar, hur har du löst detta elände? Jag får alla tänkabara defusa svar när jag försöker googla fram detta. Affärerna som säljer dessa har inte heller helt fullt koll (Jag kom precis hem med adapter som inte passade min strömsladd som är svensk standard (jordad)). Tacksam för ett snabbt svar! :)

  Mvh,
  Tobias

  SvaraRadera
 2. Hejsan Tobias,

  Vilken tur du har att jag redan skrivit en artikel om detta problem,
  se:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2011/06/behovs-det-adapter-i-kina.html

  För att gå handlingen i förväg så klarar du dig utmärkt utan adapter.

  Mvh

  SvaraRadera