tisdag 17 april 2012

Matkavalkad


När man bara är på kortare besök i Kina så vill man ju försöka hinna med så många olika rätter som möjligt och mitt restaurangbeteende denna resan blev huvudsakligen att göra repris-besök på mina nostalgi-restauranger, även om det också blev lite nytt.
Nedan följer en dos av foton över ett urval av den maten jag vräkt i mig under detta korta besök i Beijing:
(som framgår med länkarna under bilderna så har jag skrivit om det mesta redan tidigare. Klicka om ni vill läsa mer)

"Hotpot", vilket är en nordkinesisk specialité som kan liknas vid fondeu. "Tornet" i mitten innehåller som synes eldstaden och man tillagar i buljongen runt om.

Lite blandat från västra Kina, närmare bestämt från Xinjiang.

Japansk teppanyaki där man sitter och äter runt stekbordet och betraktar kockens stek-show.

Koreansk Barbeque där man själv får grilla.

Helsted fårben. Även här får man göra jobbet själv, eller kalla in en servitris som sköter kniven. Inte förstahandsvalet för vegetarianer.

Kryddstart från Yunnan. Ser kanske inte mycket ut för världen, men är ganska gott.

Lammgrillspett med tillbehör, vilket i detta fallet är grillade potatis och bröd.

och så naturligtvis...."Pekinganka". Jag fick i mig tre stycken på nio dagar.

6 kommentarer:

  1. Ser supergott ut alltihop! Kan man på något förenklat sätt beskriva matkulturen i Kina? Typ i vilken del man äter starkt kryddad mat, sötsurt (eller vad det nu kan vara?) osv...?

    SvaraRadera
  2. Freedomtravel,

    Nja, jag kan nog yra lite i ämnet, men jag tror inte det blir helt rätt. Jag är duktigare på att just lasta i mig maten än vetenskapen runt den.

    MYCKET förenklat så är maten i norra Kina baserad på vete och södra Kina på ris. (på grund av bristen på vatten i norr och tillgången i söder). Därefter kan man börja dela upp landet i olika "kök" som ibland är fyra, åtta eller tio beroende på hur noga man ska vara. Det köket som är känt för att vara kryddstarkast är Sichuan.

    Jag tror Google kan ge betydligt bättre svar.

    Mvh

    SvaraRadera
  3. Kul för dig!
    Amoal

    SvaraRadera
  4. Hej
    Har du några adresser till var du åt maten på bilderna??
    Åker ner några dager nu i slutet av november / Andreas Hager Malmö Aviation Bromma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Andreas,

      Bortsett från teppanyaki'n som avnjöts på Tairyo på 3:e våningen i Sanlitun The Village, så är alla andra måltiderna på mindre "hak" som ligger ganska långt från centrum.
      Jag tror det blir mer krångel än nytta att försöka hitta just dessa specifika restaurangerna. Det är bättre om du letar upp något intressant ställe från denna listan:
      http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/06/kinesiska-adresser-i-beijing.html

      Mvh

      Radera