Ofta, framför allt när man bor på businesshotell, så är priserna i minibaren på hotellrummen löjligt dyra i Kina. Även om man har västerländsk plånbok kan man ibland dra sig för att köpa något även om man är sugen på en öl (och inte orkar gå ner till baren) på grund av de ibland bisarra priserna i minibaren.
Skillnaden är dock stor om man bor på hotell som inte vänder sig till västerlänningar eller buinessfolk. Bor man på ett "vanligt" turisthotell i Kina så är prisbilden dramatiskt lägre. En "medelklasskines" är oftast mycket prismedveten och försäljningen skulle bli obefintlig med tramsiga priser.
En öl eller en läsk kostar i denna miljön bara några RMB (=SEK), och en flaska vatten är ofta billigare än vad man som turist lyckas köpa den på gatan utanför. Behagligt.
Ett exemple på en prislista för Minibaren från ett mellanklasshotell. Priset i högra kolumnen är ungefär som SEK. (Klicka för större). Exempel från menyn:
CocaCola, 3 RMB
Tsingtao öl, 5 RMB
Mineralvatten, 1,50 RMB
Bra att veta!!
SvaraRaderaDu reagerade inte på ytterligare en olycklig översättning? 听 - burk va?
SvaraRaderaHa Ha - nej det tänkte jag inte på, men det var ju riktigt kul!
SvaraRaderaJag kan förtydliga det roliga för de som inte kan språket:
Efter t ex CocaCola så står det "(listen)" dvs "lyssna" på engelska.
Tecknet för "burk" är "听", vilket även råkar vara samma som tecken som för att lyssna. Typiskt dumt "Google-translate"-misstag. ;-)