tisdag 12 juli 2011

Öl i Beijing


När det är löjligt varm som det är på sommaren i Beijing så är det nära på tvunget att dricka öl.
Vad är det då för öl-kultur som gäller här?

Enkelt uttryckt är all öl på de Kinesiska restauranger mycket lättdruckna och ljusa, och här är några vanliga varianter:

❏ Tsingtao, 青岛啤酒
Ölmärket som jag tror alla känner till som varit i Kina är Tsingtao. På de vanliga Kinesiska mellanklassrestaurangerna brukar Tsingdao ofta vara den dyraste sorten. Går man däremot på väst-restaurnagena är vanligen Tsingtao den billigast ölen på menyn. Typiskt pris 6-10 RMB. (=SEK). Enkel och neutral smak

❏ Yanjing Beer, 燕京啤酒
Beijings lokala bryggeri som är totaldominerande i stan. Nära på alla lokala restauranger har den. Liksom Tsingtao enkel och lättdrucken, men enligt mig aningen godare. Typiskt pris 3-6 RMB.

❏ Harbin Beer 哈尔滨啤酒
Inte väldigt vanlig, men dyker upp någon gång ibland på menyerna. Smak i stil med de båda ovanstående men kanske ett steg bättre ändå. Kanske tycker jag det för att den är ovanligare. Typiskt pris 8-15 RMB

❏ Västerländska öl
Ganska ovanligt på de Kinesiska restautngerna bortsett från de aldra dyraste. På de västerländska restaurangerna finns det naturligtvis nästan alltid västerländska ölmärken. De som jag uppfattar som vanligast är Heineken, Carlsberg, Corona, Budweiser och en offsider i form av belgiska Hoegaarden som på senare tid råkat bli min favorit. Troligtvis har Hoegaarden gjort en rejäl marknadsoffensiv här, för det är ganska vanlig att de lite finare pubarna har den som sin parrad-öl. Typiskt pris 30-70 RMB.

En Tsingtao-öl serverad på min tidigare bar MiMiShan 米迷山.

En Yanjing-öl på ett skabbigt plastbord på en uteservering i väntan på ett knippe LammGrillspett.

En Harbin-öl på en Hotpot-restaurang.

En Hoegaarden-öl på en pizzeria. Denna öl kostar mer än 20 gånger så mycket som endel lokala alternativ. (70 RMB)

7 kommentarer:

  1. Och här nere i Shanghai dricks det en öl som heter Suntory. Den är standard, ihop med Tsingtao.

    SvaraRadera
  2. Harbin! Tycker också att den är snäppet vassare än de övriga. Fast allra bäst är förstås det lokala Xi'an-ölet Hans (汉斯). ;-)

    SvaraRadera
  3. Tjenare Krister

    Hur ser möjligheterna ut om man vill ha tag i en Ale eller rent av en Stouth där borta? Är det bara lager som gäller?

    Ha det toppen i värmen, och kämpa på med träningen. :-)

    Mvh
    Tony

    SvaraRadera
  4. Anton
    "Any time is Suntory time" (Från "Lost in Translation")

    Hans
    Beror det på namnet eller smaken att "Hans" är bäst?

    Tony
    Det finns barer och restauranger som har ganska rejäla utbud av även lite exklusivare västerländska ölsorter, så de finns om man söker.
    I sammanhanget kan jag nämna den populära pizzerian "The Tree" som har specialiserat sig på öl från Belgien och har en riktigt imponerande öl-lista.

    SvaraRadera
  5. Krister
    Det måste vara kombinationen...

    SvaraRadera
  6. Glöm inte hei pi (黑啤(酒)som inte är ett mörkt öl utan ett svart öl från Xinjiang. Passar utmärkt till yang rou quan (羊肉串) lammspett som måste vara kryddstarka ..la de..för att göra ölen rättvisa.

    SvaraRadera
  7. 黑啤 är ett allmänt begrepp för riktigt mörk öl. Jag känner inte till den Xinjiang-variant du menar.
    Jag upplever även att 串-haken nästan alltid bara har 黄啤, men det finns säkert undantag.

    SvaraRadera