onsdag 24 februari 2010

Extrem Propaganda


Bland mina växelpengar hittade jag en sedel med skriven text på. Texten var ganska prydlig, och det såg absolut inte ut som en vanlig anteckning, utan möjligen som tryckt text. Dessvärre kunde jag inte tyda texten då den innehöll för många, för mig okända, tecken.

Jag visade sedeln för en Kines, som reagerade kraftigt, och ville ta sedeln ifrån mig. Jag fick inte veta ved texten betydde!
Mycket intressant naturligtvis, så jag frågade vidare bland de Kineser som står mig lite närmare, och de översatte texten till mig, men även de var märkbart påverkade av innehållet och gav mig minst sagt starka rekommendationer att inte sprida denna information vidare. Jag har nu även för säkerhets skull stegat mig genom texten med lexikon, så jag är ganska säker på betydelsen.

Texten innehåller mycket kraftig propaganda mot Kina, vilket man av naturliga skäl mycket sällan stöter på här. Framför allt inte som västerlänning. Nu är det så tråkigt för er läsare att jag lovat mina Kinesiska vänner att inte sprida denna text vidare, så jag kommer dessvärre inte att publicera någon översättning, eller ens den Kinesiska texten. Jag tror dessutom inte själv på innehållet, som enligt min bedömning rimligen inte kan vara sant.

(Som kuriosa kan jag nämna att Kina tillhör den grupp länder där det är olagligt att skriva på pengar.)

Propaganda-sedeln, med den speciella texten i högra delen som jag dessvärre/dessbättre har dolt med den röda färgen.

7 kommentarer:

 1. Jag antar att det står att miljontals människor redan gått ur kommunistpartiet?

  SvaraRadera
 2. Det här är lite intressant för sedeln måste ha passerat många händer innan den hamnade hos dig.
  Så har ingen reagerat förut eller blev den bara ett genant problem när en utlänning fick den i handen?

  SvaraRadera
 3. Men om dom nu inte vill att någon ska se vad det står på sedeln.
  Varför fick du den då?
  Borde inte "växeln" kollat om dom verkligen ville ge ut den?

  SvaraRadera
 4. Hur ställer du dig till Kinas politiska hållning rent allmänt? Det är möjligt att du skrivit om det innan men jag kan inte minnas att jag läst något om det. Min information begränsar sig till 5 p Kinastudier på Uppsala universitet plus den information man oftast får i väst. Men jag har fått uppfattningen att folk i Kina egentligen inte efterfrågar demokrati, i varje fall inte i den form vi ser på den.

  SvaraRadera
 5. @Anonym
  En mycket stor, och ovanligt välformulerad fråga, men jag försöker hålla mig kortfattad.

  Jag är absolut inte generell förespråkare för diktatur, men jag inser att det är mycket orealistiskt att implementera västvärldens definition på demokrati i Kina. Jag har lärt mig att invånarna i detta gigantiska rike har så extremt mycket historiska värderingar inbyggt i sinnet, så du har helt rätt i att de inte efterfråga vår demokrati. Det finnas alltid de som gillar att leta upp personer med ytterlighetsåsikter för att motbevisa mig, och det finns naturligtvis även att finna - men de är i kraftig minoritet. Betänk att vi pratar om 20% av världens befolkning, så naturligtvis finns alla åsikter att hitta om man letar.

  Jag har inte skrivit så mycket politiskt, men det "hetaste", som gav en del reaktioner, hittills hittar du här:

  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/01/vardagsdiktatur-i-sverige.html

  SvaraRadera
 6. Spännande med den här typen av "publicerade" åsikter. Min dotter och jag var i New York under presidentvalet 2004. Vi hittade då en politisk kommentar handskriven på en papperbit och uppsatt i fönstret på en tunnelbanevagn. Eftersom min dotter då skrev en uppsats om presidentvalet så pillade vi förstås ner det och tog hem den. En lite skärva av historiens vingslag...

  SvaraRadera
 7. Vad är förklaringen till den mumifierade illern?

  SvaraRadera