lördag 20 februari 2010

人太多 - ALLDELES för mycket folk


Temple of Earth, 地坛, är ett av de fyra templen för Jorden, 地, Månen, 月, Solen, 日, och Himmeln, 天. Dessa fyra tempel är placerade i de fyra vädersträcken från Beijing's centrum, (där Himmelns Tempel är det definitivt mest kända). Tempel of Earth är huvudsakligen en park, men har några byggnader och ett stort "altare", som är rektangulärt på grund av den klassiskt Kinesiska världsbilden av en rektangulär jord. Parken ligger precis utanför norra 2:a ringvägen och är riktigt stor - ca 700 x 700 meter, så det tar ett tag att gå runt hela. Temple of Earth är normalt inget tungt turistmål, men kan vara ett trevligt promenadområde tex efter ett besök på Lama templet eller Konfucius templet som båda ligger i närheten på andra sidan ringvägen.

Så här i nyårstider hålls det varje år en festival i Tempel of Earth-parken. Kan vara intressant tänkte jag och åkte did. "Festivalen" var i mina ögon lite drygt 90% marknad med försäljning av "kraffs". De övriga 10% var lokal snabbmat och röda lyktor i träden. De röda lyktorna är ett kännetäcken för denna festivalen. Dvs inte så jättekul, men lite intressant. Ungefär som de marknader som turnerar runt i Sverige på somrarna, fast i större format.

Det som utmärkte marknaden var definitivt att det var så OTROLIGT MYCKET FOLK! Varje liten del av markytan var bokstavligen helt täckt av människor. Lite efterklokt så borde jag fattat det innan eftersom alla är lediga. Det var också bara en enda Västerlänning bland den kopiösa mängden Kineser. Faktiskt var det bitvis svårt att själv välja åt vilket håll man skulle gå, och det var en kamp för att se vad som såldes i stånden längs kanterna. Efter någon timme i denna miljö får jag någon form av panik och vill hitta ut, vilket inte är helt enkelt.

Tigrar dyker naturligtvis upp här och där dagar som denna.

Så tjockt med folk att det inte finns en ledig punkt på marken, och man drevs med strömmen i någon riktning om man inte stretade emot. "Festivalen" på Temple of Earth kännetecknas av de röda lyktorna som hänger i träden överallt

2 kommentarer:

  1. Vad spännande att bo i Kina, skulle gärna vilja åka dit någon gång! Pratar du kinesiska eller räcker det med engelska?

    Vad tycker du om landet då?

    SvaraRadera
  2. Man kan absolut klara sig här med bara engelska, men det blir en helt annan dimension på tillvaron om man kan språket. Jag kan prata knagglig kinesiska, men jobbar hårt för att förbättra den.

    Jag trivs mycket bra i detta extremt mångfacetterade och missförstådda landet.

    SvaraRadera