lördag 6 februari 2010

Let's Talk Money


Hur mycket kostar det att göra ett äventyr som det som jag gör här i Beijing?
En del har undrat så jag ska försöka reda ut begreppen. Att prata om pengar är ett känsligt ämne för Svenskar, och ofta behandlar man ekonomiska uppgifter som något mycket hemligt, även om alla med lite baskunskaper kan göra en ganska träffsäker gissning om nivåerna. Jag anser inte att kostnaderna för mitt projekt innehåller några större överraskningar eller hemligheter, så jag kan redovisa dem utan problem. Notera att kostnaderna gäller ett levnadssätt som liknar mitt.

Boende
Jag bor på ett enkelt, men inte dåligt, hotell i centrala Beijing och denna typ av hotell kostar 4 000 - 5 000 SEK/månad. En lägenhet med läge och standard som jag skulle kunna acceptera kostar från ca 3 500 SEK/månad.

Utbildning
Det typen av utbildning som jag går, på en privat språkskola kostar ca 3 000 - 4 000 SEK/månad. På universiteten är det billigare, men jag behöver flexibiliteten på de privata skolorna.

Resekostnader
Jag åker hem till Sverige några dagar ca varannan månad och varje resa brukar kosta ca 7 000 - 9 000 SEK. Man ser då och då billigare resor, men dom finns aldrig när man behöver dom, och så kommer jag från en småstad (Kalmar) och behöver därför en fördyrande transfer. Dvs. jag har en resekostnad på ca 3 500 - 4 500 SEK/månad

Fickpengar
Extremt beroende på vilka utsvävningar man gör naturligtvis, men jag lever efter filosofin att unna mig det jag vill ha, och då tar det snabbt fart, och det är inga problem att komma upp i 10 000 SEK/månad - eller mer. Detta kan låta mycket, men jag kostar på mig en del. Sätt det också i perspektiv att det handlar om en hel månad, och jämför med hur mycket ni själva brukar spendera under en normal veckas semester.

Totalt sätt kan man säga att man kan driva mitt utbildningsprojekt med min levnadsstandard här för ca 18 000 - 25 000 SEK/månad.

Det kanske är på sin plats att nämna ovanstående siffror kan bli BETYDLIGT lägre, om man tex:
- Bor i ett typiskt studentboende i universitetsområdena
- Läser på de statliga universiteten
- Inte flyger till Sverige så ofta
- Käkar på de kinesiska haken, och inte gör så stora utsvävningar
En villd gissning är att med dessa förutsättningar så kan komma ner till en tredjedel av mina siffror.

Det finns inte någon större sedel än 100 Yuan i Kina, vilket gör att det kan bli ganska feta sedelbuntar om man ska betala någon större summa kontant.

8 kommentarer:

 1. Tack för att du är öppen med dina utgifter, helt klart intressant.

  Trist att dina resor hem blir så kostsamma, men Kalmar är ju en bra bit från större flygplatser.

  Kommer du vara i Peking över påsken? Jag ska boka resa dit och om du har lust och tid vore det trevligt att ses.

  SvaraRadera
 2. Jag kommer att var på plats i stan. Skicka mig ett mail när du har dina resedetaljer klara så ska jag gärna visa dig Beijing's guldkorn.

  SvaraRadera
 3. Tjena!
  Tänkte tillföra vad jag betalar en månad.
  Pluggar som tidigare skrivit på BLCU.
  Jag har betalat dryga 24 000kr för ett års studier där.

  Min hyra ligger på dryga 1600 kr månaden inkluderat vatten, el samt internet.(Har ett eget litet rum utanför skolan som jag fann via en förmedling, standarden är absolut inte på topp men så är jag inte så kräsen heller)

  Jag äter för kanske 1000-1300 kr månaden, ibland till och med billigare då jag får gratis mat varje dag av hon som äger lägenheten.

  Det som kan dra iväg lite granna är då man går ut på bar, äter ute eller unnar sig nåt. Trots det så brukar jag normalt hålla mig på mellan 500 till 1000 lappen per månad.

  Så grovt räknat så gör jag av med kanske 5-6000 kr per månad, då inkluderat terminsavgiften och boendet.
  Krister har därför rätt i att det går alldeles utmärkt att leva på en tredjedel av hans utgifter.

  Dock så ska här även kommas ihåg att han verkar resa hem till Sverige väldigt ofta vilket jag inte gör, det är också en extra kostnad.

  Vet att det är en något personlig fråga Krister och jag vill inte snoka alltför mycket men jag tänkte bara höra hur du lyckas finansiera ditt leverne med tanke på att du studerar. Jobbar du extra med någonting på sidan av här i Beijing?

  Själv tar jag inga studielån utan har endast studiebidraget från CSN på 2500 kr månaden.
  Dock så har jag jobbat i några år innan så jag har en del besparingar, nog för att kunna stanna här några år i nuvarande utgiftstakt.
  Men 18-25 bananer per månad är dock väldigt mycket pengar för en student som jag iallafall.

  Ha det bra!

  //Steffe

  SvaraRadera
 4. @Steffe
  Jag har liksom du jobbat några år innan, så även jag har lyckats samla på mig lite besparingar, vilket jag lever på nu - och jag ser faktiskt inte det hela som en kostnad, utan som en (trevlig) investering. Jag lever i tron att jag skaffar mig en språklig merit som kommer att betala sig.

  SvaraRadera
 5. Det argumentet köper jag:)
  Tror också att den språkliga merit man skaffar sig nu kommer betala av sig i framtiden. Blir nog kvar här några år vilket också lär behövas för att kinesiskan ska komma i närheten av samma nivå man har engelskan...

  SvaraRadera
 6. kul att se både steffes och kristers budgetar, ska själv flytta till beijing i slutet av augusti, och plugga kinesiska. Får man fråga var du studerar nånstans, steffe?

  SvaraRadera
 7. @Tone.

  Eftersom att inlägger är några veckor gammalt så är jag inte säker på att Steffe läser denna kommentaren, så jag hjälper honom med svaret.

  Jag vill minnas att Steffe läser på Beijing Language and Culture University (BLCU)

  SvaraRadera
 8. Hänger fast vid detta inlägg då jag sitter med min budget för nästa läsår i Peking fast jag borde göra annat mkt viktigare...

  Har ni några kostnader hemma i Sverige som måste läggas till den budget ni har på plats?
  Som förvaring av möblemang, försäkringar eller annat...

  SvaraRadera