onsdag 3 februari 2010

Före eller efter nyår?


Det Kinesiska nyåret infaller i slutet av januari eller i februari varje år. Nästa år börjar 14 februari och är Tigerns år 虎年, Hǔnián. Var tolfte år återkommer varje djurs år, och just tigerns år är min dotters födelseår vilket alltså betyder att hon fyller tolv efter årsskiftet. Detta är den absolut största högtiden på året i Kina och hela landet stannar upp under någon vecka efter årsskiftet. Vanligen är folk lediga och åker hem till sina respektive hemstäder och firar med släkten.

11 dagar kvar på Oxens år, och man börjar känna i luften att vi närmar oss och det pyntas lite här och där på stan. Allting kretsar kring om saker ska göras före eller efter årsskiftet. Tyngre händelser skjuter man gärna till efter. Det är tex mycket sällan som någon börjar en ny anställning precis före årsskiftet, eller att stora projekt startas. Motsatsen är en massa ekonomiska rapporter som ska färdigställas innan årsskiftet.

Det vanligaste namnet för högtiden för "Vårfestivalen", 春节, chūnjié. Denna Vårfestivalen kommer att vara den första som jag spenderar i Kina, och jag har ännu inte bestämt var jag ska fira in våren, men jag kommer att återkomma i ämnet.

Tigern år, 虎年, hǔnián, börjar 14 februari 2010.

3 kommentarer:

 1. Åk någonstans där de tillåter fyrverkerier!

  SvaraRadera
 2. Städerna har spektakulära fyrverkerishower. Det är bara att hitta en plats där du ser spektaklet bra. Gissar att det i Peking kommer att ske nära det olympiska området. Det är bara privatpersoner som inte får. Fast alla skjuter ju upp raketer ändå.

  Annars brukar nyårsshowen på CCTV vara enormt påkostad. Den kan ju vara kul att se om du hittar en bar som sänder på storbilds-TV. I år kommer även en animerad version:
  http://news.chinaassistor.com/2010/0130/1264821427_33871.html

  SvaraRadera
 3. ... vilket också gör det lätt för dej att hålla reda på när jag fyller 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, 96, 108 och 120 ... Och tänk va' praktist, alla infaller den 11 Mars i Tigerns år x] <3

  SvaraRadera