söndag 14 februari 2010

Streets of Fire


Då var den andra nyårsafton på 44 dagar passerad. Tigerns år, 虎年, är nu här och Kineserna har inlett sitt explosiva nyårsfirande. I fredags började smällandet på allvar och det kommer att pågå i typ två veckor. Det är hela tiden ett konstant bakgrunds smatter, och bitvis ett riktigt åskmuller, för att då och då urarta i kraftfulla explosioner. Tryckkänsliga billarm utlöser hela tiden av smällarna, så det blinkar och tjuter från parkeringsplatserna.

Det är en otrolig mängd fyrverkerier som eldas upp, och det är ganska rejäla pjäser. Bombbatterier i storlek som flyttkartonger förekommer, uppblandat med alla tänkbara varianter av raketer och smatterband. Gatorna fylls av utbrända lådor och på en del ställen har till och med bilarna svårt att komma förbi för alla drivor med bomb-rester.

Mitt nyårsfirande var inte speciellt Kinesisk då det inleddes på en västerländsk vinbar (Enoteca) och avslutades i en hotellbar (Kerry Center). Faktiskt brukade det komiskt nog vara mer Kinesiskt förr, när jag firade i Sverige med Svensk-Kineserna, vilket det ibland skrevs om i den lokala pressen.

Någon form av krigszonskänsla får jag när man hukande går i sicksack mellan de briserande gatubomberna.

I år är det betydligt hårdare restriktioner än tidigare för skjutande av raketer i innestaden. Mycket på grund av skandalen med det nerbrända hotellet för ett år sedan. Jag är osäker på hur mycket dessa restriktioner har påverkat årets fyrverkerier.

Jag gissar att det är många ögon och öron som går åt dessa dagarna i Kina. Jag uppfattar dem som mycket oförsiktiga med fyrverkerierna, och de följer definitivt inte säkerhetsavstånden för bomberna!

Det är mycket städjobb som krävs för att röja gatorna efter drivorna av fyrverkeri-rester. I dag på morgonen var det städat på de flesta gatorna - jag kollade alla ;-)

2 kommentarer:

  1. Jag håller med om att det ser ut som scener från ett krigsdrabbat område.

    SvaraRadera
  2. Dom kan anlita mej , jag tar nu bara 7.799kr i timmen ;D <3

    SvaraRadera