söndag 21 februari 2010

Inarbetad Ledighet


Nu en vecka in i det nya året så har många av de större och mer "ordnade" företagen återgått till arbete igen. Många började jobba i går enligt arbetspolicyn för vårfestivalen (nyårsfirandet), och jobbar även i dag. Den uppmärksamma konstaterar att det var lördag igår och söndag idag.

Nu är det vanligen så "roligt" i Kina att de "lediga" helgdagarna, ex nyår, 1:a maj och nationaldagen normalt arbetas in på helgen före eller efter. Inte nödvändigtvis alla dagarna men några stycken. Detta upprör säkert en och annan som läser, men vi ska inte tro att vi får våra lediga dagar i Sverige gratis. De är en del av den hela lönebilden, och en dyr lyx för stadsfinanserna.

Fortfarande är många mindre butiker och restauranger stängda, och de öppnar när ägaren behagar komma tillbaka från sin familj som finns i någon fjärran provins. Det var även en del ställen som inte stängde i huvudtaget, och en del stängda bara nyårsafton och nyårsdagen. Dvs stor variation, men det gick alltid att få tag på det livsnödvändiga, även om man ibland fick gå lite längre för att hitta ett öppet snabbköp.

En vecka efter nyårsafton är det fortfarande en hel del butiker som är igenbommade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar