fredag 19 februari 2010

Panjiayuan


"Världens största loppmarknad" var det någon som kallare Panjiayuan-marknaden, 潘家园, vilket är en lite rolig och ganska passande beskrivning.

Panjiayuan är en riktigt stor marknad som både säljer begagnande och nya saker, och allt är ganska typiskt Kinesiska prylar. Marknaden inriktar sig definitiv mot Kinesiska kunder även om de blandas upp med en och annan västerlänning. Dvs man hittar absolut inga Ralph Lauren- eller Gucci-kopior här. Det är genuint och trevligt och upplevs inte som en turistfälla.

Utbudet är mycket brett. Smycken, prydnadssaker, möbler, klockor, penslar, tavlor..... Man kan gå här hur länge som helst om man gillar denna typ av shopping. Priserna är förhandlingsbara naturligtvis, men absolut inte på samma sätt som på turistmarknaderna. Utgångspriset ger en acceptabel fingervisning om var slutpriset hamnar.

Här finns både billigt "kraffs" och mycket exklusiva prylar. Ett armband eller en vas kan kosta både 20 RMB och 20 000 RMB, så i bland kan man bli lite förvånad över priserna om man inte är hemma i branschen - men en stor del är mycket billigt.

Försäljningen är både utomhus (under tak) och i småaffärer längs kanterna och i större byggnader i mitten. Marknaden ligger mellan 2:a och 3:e ringvägen i sydost. Bara en aning väster om "Beijing Glasses City"

Panjiayuan-market
Huaweili 18, Panjiayuan lu
潘家园
朝阳区潘家园路华威里18号

Kinesiska vaser i alla utföranden och prislägen.

Alla typer av "kraffs" blandat med finare saker. Precis i nederkant ser ni trä-"typer" för att trycka Kinesisk text.

MYCKET exklusiva möbler som kostar årslöner.

Pärlarmband. Dessa tillhör det lite övre prisläget och kostar några tusen RMB.

8 kommentarer:

 1. Tillhör ..... inte tillhär ..... ;)

  SvaraRadera
 2. Hur skulle min blogg se ut om jag inte haft en pedantisk dotter?

  SvaraRadera
 3. Så hur går prutningen till här? Vad är ett rimligt slutpris om ngt kostar tex 100RMB?
  /H

  SvaraRadera
 4. Jag har inte handlat nog mycket här för att kunna ge ett professionellt svar, och variationen är ju naturligtvis stor, men ska jag säga något så säger jag 50-80 RMB.

  SvaraRadera
 5. Om någon ressugen läser kommentarerna: Se till att besöka marknadens "stenlager". Ett helt fält med STORA och små marmorskulpturer, riktigt häftigt om man gillar att titta på "udda" saker :)

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Ett tips är att först gå till Glasögonvaruhuset, beställa dina glasögon. Gå till marknaden som ligger i princip runt hörnet och sedan hämta dina färdiga glasögon. Perfekt! Ingen spilltid:) Det har jag gjort två gånger. Dessutom finns det en fin kinesisk restaurang mellan dessa båda ställen. En restaurang med bilder på maträtterna :)

  SvaraRadera
 7. Detta är en av mina absoluta favoriter! Håller med Karin! Så brukar vi också göra! =) Restaurangen har jag dock inte provat, kanske gör det när jag ska dit på lördag.

  Mvh Ylva

  SvaraRadera
 8. Hoppas det inte är restaurangen som ligger på hörnet, vägg i vägg med glasögonhuset för där var jag och åt sushi och det var den värsta sushi jag någonsin provat, allt utom två tuggor låg kvar på tallriken när jag gick.

  SvaraRadera