onsdag 17 februari 2010

...men vem f..n bryr sig?


Som nämnts några gånger så är det i år skärpta regler för att skjuta fyrverkerier i Beijing, och extra strikt innanför 5:e ringvägen. Mängder med informationsaffischer sitter överallt med upplysningar om vad man får göra och inte, så ingen kan rimligen undgått att se dem.

Dels så är det tidsbegränsningar. Endast sista och första dagen på året får man skjuta dygnet rund. Sedan är det från 7 på morgonen till midnatt som gäller under 15 dagar, och resten av året är det totalförbjudet - inklusive 31 december. Jag skriver faktiskt detta inlägget innan klockan 7 på morgonen och jag har redan börjat höra smällarna.

Man får inte skjuta utanför skolor, sjukhus, busstationer, tågstationer, historiska byggnader, ambassader, militära byggnader, elcentraler, bensinstationer och en rad andra listade platser. Jag bor vid Beijing's militärsjukhus, och det är allt annat än en fredad zon.

Man får bara skjuta från öppna ytor, och inte i närheten av husfasader eller från balkonger. etc. Det är även ganska mycket mjuka restriktioner om att visa hänsyn och inte skjuta för nära andra människor, och att barn endast får skjuta i vuxet sällskap.

Dvs överlag ganska sunda begränsningar - men vem f..n bryr sig om dessa regler?

Jag tror i och för sig att ganska många försöker att följa dem, men det finns tillräckligt många fyrverkeri-galna Kineser för att det ändå ska kännas som det är anarki på stan i bland.

Jag funderade ett tag på varför de så ofta ställer sina bomber mitt på gatan, och har nu en teori om att de försöker följa regeln om att skjuta från öppna platser...

Dessa affischer som beskriver fyrverkeri-lagarna finns överallt och i många olika utförande.

5 kommentarer:

 1. Sedan är det från 7 på morgonen till midnatt som gäller under 15 dagar,
  Jag tror i och för sig att ganska många försöker att följer dem,
  Hur stavar du till dagar och följa ? ;D <3

  SvaraRadera
 2. Fröken besservisser

  SvaraRadera
 3. Mer info om CCTV Tower och Mandarin Oriental Hotel http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703615904575053140281687542.html?mod=WSJ_business_whatsNews#articleTabs=article

  SvaraRadera
 4. 有意思的,@Jan,
  Tack - Du är bra på att hitta intressanta nyheter.
  En sak som har talat mot att driva hotell i framtiden i denna byggnad är att de skrockfulla Kineserna inte finner det komfortabelt att bo i en tidigare brandhärjad byggnad, men man får ta för givet att de vägt in detta argument.

  SvaraRadera