torsdag 30 september 2010

Skicka paket till Sverige


Ofta undrar turister hur mycket det kostar att skicka hem varor från Beijing till Sverige. Den ekonomiskt hållbara lösningen för att separat skicka paket är med båtfrakt, som brukar ta en eller två månader.

Standardpriset för två månaders båttransport till Sverige från Kina med statliga China Post 中国邮政 är 40 RMB/kg och en "startavgift" på 120 RMB. Det betyder alltså att det kostar 120+8x40=440 RMB att skicka 8 kg. För att skicka med en månads båttransport i stället för två, så ökar priserna med 40-50%.
Priserna följer dock inte prislistan slaviskt så ber man om att få 最便宜的(zuì piányide) ="Allra Billigaste" så kan man t ex få 25 RMB/kg. Jag antar att det beror på hur hårt bokade båtarna är, så det gäller att ha lite tur när man frågar.

Nu finns det dock ett annat starkt alternativ som man inte ska glömma bort. Det är att helt enkelt åka hem med "bokad" incheckad övervikt. Några av de vanligaste bolagens regler enligt nedan:

SAS har nu nya regler för övervikt, och man kan beroende på storlek köpa till en (eller flera) väskor med kilopriser mellan 17 och 52 SEK/kg beroende på fysiska dimensioner.

Finnair har liknande system som SAS där man kan köpa extrabagage för 25-30 SEK/kg.

Air China beräknar sitt kilopris på övervikt som 1,5% av priset på en "single trip"-biljett vilket naturligtvis kan variera, men det lär handla om i storleksordningen 100 SEK/kg.

Åker du med SAS eller Finnair skulle jag definitivt satsa på deras övervikt-service i stället för att ge sig ut på stan och stå och strula på ett postkontor. Man ska inte förringa att det kan bli lite bökigt om man inte kan språket, och jag gissar att projektet kommer att kosta er en halvdag av er semesterresa - och man slipper vänta många veckor på sina prylar.

Har man bara "lite" övervikt kan man chansa att checka in som vanligt. Det är inte ovanligt att det slinker igenom.

CHINA POST 中国邮政. Dessa kontor finns precis överallt i Kina och är lätta att hitta. Dock ska man inte vara säker på att personalens språkkunskaper inkluderar engelska, men det kan man lösa genom att be ens hotellpersonal skriva en lapp.

onsdag 29 september 2010

Släktingar på Kinesiska


I det Kinesiska språket finns det ett speciellt namn för varje tänkbar släkting. Här duger det inte med "syster" eller "kusin" utan det finns specialnamn för t ex "Yngre Manlig Kusin på Systers sida", 表弟 (biǎodì) eller "Pappas Äldre Broder", 伯父 (bófù).

För att göra det ännu mera komplicerat så används även endel av dessa släktnamn på vänskapliga relationer, t ex när man börjar bli vänner så kan tilltalsnamnen övergå till att bli olika varianter av systrar och bröder.

Jag har inte varit seriös nog att starta det stora projektet att lära mig alla dessa benämningar på alla släktingar. Min Kinesiska sträcker sig bara till syskon och förädlar, vilket ibland har varit ett litet problem. Jag stapplar mig fram genom att t ex säga "Pappa's-Bror's-Dotter" (爸爸的哥哥的女儿), vilket egentligen heter 堂姐 (tángjiě) eller 堂妹 (tángmèi) beroende på om hon är äldre eller yngre än mig.

En översikt över alla(?) krångliga Kinesiska namn i ett släktträd. (Klicka för större)

Kan ni tänka er så lägligt. Igår, helt o-annonserat, dyker min 堂哥 (tánggē) (Äldre manlig kusin på pappas sida) och Eva upp på mitt Kafé. Livet är fullt av överraskningar.

tisdag 28 september 2010

En vanlig dag på jobbet


Livet flyter på i Kafébranschen uppe i Beijing's studentkvarter. Universiteten har fått igång i stort sätt alla sina kurser nu, så de flesta studenterna har anlänt till Wudaokou 五道口. (och en del sommarstudenter har åkt hem). Det märks på kundkretsen då de dels har blivit märkbart fler, och andelen som sitter och pluggar har ökat. Jag har inte nått upp till behövd omsättningsnivån ännu, men jag känner att det finns hopp.

Dessvärre är min kundkrets nästan helt koncentrerad till kvällstid. På dagarna är det ganska glest, men framåt 7-8 på kvällen ramlar det oftast på ganska hyggligt, så min hjärna arbetar nu intensivt med att knäcka nöten hur man ska få fart på dagstidskunderna. Jag fortsätter att sätta upp affischer här och där, och jag har nyligen dragit igång en ny kampanj med att dela ut reklamblad.

Jag har jobbar ganska mycket nu några månader. Typ 100 timmar i vecka vilket är för mycket, så jag håller på att tvinga mig att ta ledigt lite då och då, vilket är skönt och behövligt. Vädret håller för övrigt på att bli mänskligt, dvs det är inte så löjligt varmt längre, så nu är det riktigt skönt att att ta en kvällspromenad då och då.

Fortfarande så dyker det då och då upp en och annan trevlig bloggläsare, och det är alltid lika roligt att sitta ner och prata Svenska en stund. Numera så pratar jag annars i stort sett bara Kinesiska hela dagarna.

Jag vid "kaffekokaren". Det kommer att bli an makalöst god Cappuccino.

Typisk kväll på MiMiShan CoffeeBar, 米米山咖啡吧.

söndag 26 september 2010

GAMLA Sommarpalatset


Gamla Sommarpalatset, 圆明园 (Yuánmíngyuán) i Beijing - ska inte förväxlas med det "vanliga" Sommarpalatset som många turister besöker.
Härifrån (Det Gamla) styrde kejsaren Kina på 1800-talet, men dessvärre förstörde Fransmännen och Engelsmännen palatset under andra opiumkriget 1860 så idag är det bara ruiner kvar av byggnaderna.

Idag är Gamla Sommarpalatset huvudsakligen en naturskön park i jätte-format. Parken är 3,5 kvadratkilometer stor, så det tar några timmar att gå runt den. Endel beskriver Gamla Sommarpalatset som en ganska trist plats, men jag håller inte med. Jag tycker faktiskt att det är en av de vackrare parkerna i Beijing, och definitivt inte så stimmig och överbefolkad som de mer kända turistmålen. Som turist åker man hit om man är lite längre tid i Beijing och har "bränt av" alla de tunga "måste-platserna" och vill ha en fridfull eftermiddag i en lummig park.

Det Gamla Sommarpalatset hittar man i nordvästra Beijing omslutet av Kinas tyngsta universitet på östra och södra sidan, och med Nya Sommarpalatset på västra sidan. Man tar sig lättast hit med Tunnelbana linje 4, och hoppar av vid YUANMINGYUAN så hamnar man precis vid södra entrén.


Några av ruinerna efter Fransmännens och Engelsmännens framfart i Gamla Sommarpalatset.


Jag framför en av alla sjöarna i Gamla Sommarpalatset. Sjöarna är nästan helt täckta av lotusblommor.

lördag 25 september 2010

iPhone 4 lanseras i Kina exakt....NU


I dag kl 8 på morgonen (exakt nu) släpps iPhone 4 officiellt på Apple Store i Kina.

I natt har mängder med Kineser sovit i köerna utanför Apple Store butikerna i Beijing. Kortet nedan tog jag igår kväll kl 18:00 utanför Apple Store i Sanlitun. Redan då gick kön runt halva kvarteret och klockan 22:00 på kvällen så hade de tvingats bygga upp "fram-och-tillbaka-kö-system" ungefär som på nöjesparker för att hantera den otroliga massan Kineser som i natt har sovit på gatan för att vara först när försäljningen startar idag.

I samma ögonblick som iPhone 4 lanseras öppnar även en ny Apple Store i Beijing på västra sidan i Xidan Joy City.

Det kontraktslösa priset för iPhone 4 i Kina blir 4,999 RMB för 16GB och 5,999 RMB för 32GB. (Med dagens växlingskurs ca 5 100 resp. 6 100 SEK).
Själv betalade jag 6 500 RMB för min importerade Hongkongversion för 35 dagar sedan på den "öppna" elektronikmarknaden. Så kan det gå när man inte kan vänta.

Kön utanför Apple Store i Sanlitun igår kväll klockan 18:00 i väntan på den officiella iPhone 4. Bara 14 timmar kvar.
Sov Gott!

fredag 24 september 2010

Pritarkopior - Är det OK?


För många så är det huvudsakliga målet med shopping i Kina piratkopierade märkesvaror. Mängder med folk blir som hysteriska när de hittar kopior på Canada Goose-jackor för dryga 200 RMB, eller kopia på iPhone 4 för 350 RMB. Rolex-kopior kostar allt från några 10:or och uppåt. Shoppingparadis för förfalskningar!
(en RMB är ungefär en SEK)

I detta inlägget tänker jag inte fördjupa mig i vilken grad det är omoraliskt att hantera piratkopierade märkesvaror, utan i stället diskutera runt det juridiska.

De kinesiska myndigheterna har efter starka påtryckningar från huvudsakligen Italien och Frankrike ganska hyfsat hindrat att försäljning av de tyngsta märkena som Gucci, Louis Vuitton, Burberry med flera säljs helt öppet iallafall på de stora marknaderna. Denna insats är i praktiken helt verkningslös då samtliga dessa prylar finns att köpa i samma utsträckning som tidigare, fast de nu ligger under disken i stället för på. Och naturligtvis vet de Kinesiska myndigheterna om det, och jag tror de struntar i det. De har gjort sin "plikt" mot Europa och reducerat den synliga försäljningen.
Dvs här i Kina kan man utan någon fara handla hur mycket pirat-prylar man vill utan någon nämnvärd praktisk risk för komplikationer.

Hur är det då när man ska ta hem varorna till Sverige?

Den svenska tullen bryr sig inte om enstaka förfalskningar under förutsättning att varorna inte är av kommersiell natur. Dvs inga problem att ta hem prylar till Sverige för personligt bruk i rimliga kvantiteter.
Dock är det definitivt olagligt att sälja dessa varor i Sverige. Tradera och Blocket har båda mer och mer tagit den lagen på allvar och är numera riktigt tuffa mot piratkopior.

Länder som Italien, Frankrike och inte minst Nederländerna är betydligt hårdare än Sverige i denna frågan. Det finns exempel på de som turistat där som fått rejäla böter för att "bara" ha köpt enstaka priatkopierade märkesvaror. Jag vet inte hur hårt dessa länder driver denna fråga om man t ex bara mellanlandar i Paris på väg hem från Kina, men t ex Amsterdam är känt som en "farlig" plats om man bär på piratkopior. Jag skulle därför aldrig rekommendera någon att ha kopierade märkesvaror i bagaget när du befinner dig på dessa flygplatser.

Kopior på iPhone 4 finns i många varianter av i Kina. De kostar bara några hundralappar. Skillnaderna mot originalet är dock ganska stor. Särskilt vad det gäller mjukvaran.

torsdag 23 september 2010

MånFestivalen eller MidHöstFestivalen


I går var det en av de officiella helgdagarna i Kina. Dagen kallas av mig översatt till Svenska för MidHöstFestival, 中秋节 (Zhōngqiūjié). Det betyder praktiskt sätt att det är lite allmänt stökigt och ganska många är lediga. Högtiden kallas även Månfestivalen och en av traditionerna är att man ska äta fruktansvärt vidriga Månkakor 月饼 (yuèbǐng) och titta på månen. Det går inte att komma undan dessa kakorna om man är i Kina. Till och med mina gäster på Kaféet hade med sig Månkakor och bjöd mig, och då är det svårt att tacka nej.
Dagen till ära var det mycket klart väder så en stor och klar fullmåne sken över de "mån-firande" Kineserna i Beijing.

För att göra något extra av denna dagen beslöt jag att ordna ett litet jippo med min personalstyrka som för dagen är 3 personer + mig. På mitt kontor käkade vi....ja just det (Månkakor)...och så drack vi kaffe och jag höll ett fint och smörigt tal. Ett helt makalöst arrangemang som nog inte lämnade någon oberörd.

Månkakor 月饼 (yuèbǐng). Ingen delikatess.

Min personalstyrka: 丽花 (Servitris), 隋鑫 (Restaurangchef), 刘相苗 (Kaffemaster)

onsdag 22 september 2010

Billig västerländsk mat


Överlag brukar västerländsk mat vara relativt dyrt i Beijing. Ibland nära på Svenska priser. Men - sedan jag flyttade upp till universitetsområdet Wudaokou 五道口 så har jag fått lära mig att det inte alls behöver vara så. Det är som jag tidigare skrivit en ganska dramatisk skillnad mellan universitetsområdet och de östra delarna av Beijing där turister och business-folket normalt håller till.

Nu åker man ju inte till Beijing för att käka Hamburgare, men efter några dagar med Kinesisk mat vet jag att det är fler än jag som som får abstinens efter något flottigt västerländskt. Ofta hamnar man då på de dyra ställena kring Sidenmarknaden eller Sanlitun. Vill man komma lite billigare undan och ändå käka västerländskt så kan man bege sig upp till Wudaokou.

Exempel på ett mycket billigt ställen är La Bamba som ligger centralt i Wudaokou. På La Bamba har de luncherbjudande för 10 RMB som t ex kan vara en Hamburgare med stipps. På lördagar har de gratis öl mellan 12 och 2 på eftermiddagen. Ett annat exempel är Helen's Cafe några hundra meter söder om La Bamba på samma gata som har liknande erbjudande (t ex Hamburgertallrik) inklusive dryck för ca 18 RMB. Något likt detta är OMÖJLIGT att hitta kring turistområdena eller Sanlitun, men i universitetsområdet är det "vardagsmat".
(Det gäller att glädja sig åt de positiva sakerna här uppe)

MiMiShan CoffeeBar har jag valt att lägga mig ett steg över de extrema lågprisställena i pris. Jag har heller inte tillräckligt med sittplatser för att kunna ta emot de kvantiteterna som skulle krävas för att få ihop ekonomin med så låga priser. Dock håller jag definitivt en klass högre kvalité i alla avseenden. Särskilt vad det gäller komfort och miljö.

La Bamba
En trappa upp vid nattklubben "Propaganda"
海淀区五道口华清嘉园东门五角星酒吧2-3层

Helene's Caffe
Söder om Wudaokou tunnelbanestation väster om järnvägen.
海淀区成府路五道口成铁站路口往南走200米

Hamburgetallrik för 10 RMB på La Bamba. Kanske inte den största och elegantaste, men OK som lunch. Exempel på riktigt billig västerländsk mat i Beijings studentkvarter. Vill man ha "en stor stark" att dricka går det på ytterligare 5 RMB.

Gratis öl i två timmar! Konkurrensen om studenterna är stenhård i Wudaokou.

tisdag 21 september 2010

En byggarbetares antika fynd


Jag kan inte låta bli att skriva igen om min favorit "Scam" som jag kallar för

"En byggarbetares antika fynd"

Det hela går ur på att ge sken av att det är en byggarbetare som hittat något otroligt speciellt antikt fynd när han grävt vid något bygge. Naturligtvis har han fortfarande arbetarhjälmen på sig. Nu är han snäll nog att vilja sälja dyrgripen till dig till ett fantastiskt pris.

Det som jag tycker är lite förvånande med detta "Scam" är att jag oftast inte ser dem vid de typiska turiststråken utan faktiskt oftare där "vanliga" Kineser rör sig. Senast var det utanför Haidian-sjukhuset 海淀医院 uppe i nordväst där det knappast är några turister alls som rör sig.

Detta faktum skulle ju kunna få en att tveka inför min "Scam"-teori, men naturligtvis så är det inte bara turister som går att lura. Det finns ju även korkade Kineser. Troligen tillräckligt många. ;-)

Idag har jag tur!
Jag har möjlighet att köpa denna fantastiska antika sak som byggarbetaren nyligen har grävt upp ur jorden där den vilat orörd i 2 000 år.

måndag 20 september 2010

"Vackra" Ljusslingor


Kineser gillar starka färgade lampor.

Gärna många färger på en gång, och så ska de gärna blinka.

Entréer och uteserveringar är ofta inklädda med ljusslingor och lampor i alla tänkbara skräniga färger. Ofta så blinkar de också. Ibland kan det se acceptabelt ut, men ibland blir det riktigt fult.

Det tycks som om massagesalongerna i de lägre prissegmentet har en smak som ligger längs ifrån vad iallafall jag tycker är snyggt. Det är inte ovanligt att de tar en massa ljusslingor i olika färger och helt enkelt bara virar de runt vad som finns tillgängligt utanför entrén. Ett träd, ett staket eller ett trappräcke. Finns det inget så spänner du upp några linor.

Prioriteringen ligger uppenbarligen på att dörren ska synas framför att vara vacker.

Jag är lite ute på hal is när jag skriver detta eftersom jag själv i Kinesisk anda nyligen satt upp ljusslingor på min entre. De blinkar INTE och de är sk. "färglösa" även om de av någon anledning blev blå på fotot nedan. Jag tycker att jag lyckats sätta upp dem med hedern i behåll, men jag balanserar på gränsen.

Jag har ett problem med att jag delar entrén till mitt Kafé med ett annat Kafé så lamporna är ett desperat försök att synas lite bättre. Jag kanske har blivit hemmablind, eller bara håller på att "Kinesifieras" för jag tycker faktiskt att det ser acceptabelt ut.

Exempel på riktigt "vackra" entréer till massagesalonger. Det framgår inte på bilden att ljusslingorna blinkar.

Entrén till MiMiShan CoffeeBar. Jag frågar mig själv ibland om jag håller på att förvandlas till Kines eftersom jag faktiskt tycker det ser acceptabelt ut. Lamporna blinkar INTE.

söndag 19 september 2010

Mera sedel-propaganda


Nu har det hänt för andra gången att jag hittat en sedel med tryckt politisk propaganda på baksidan här i Kina. Det tycks uppenbarligen vara en populär metod att sprida politiskt laddade åsikter.
Första gången satt jag fast i ett "tystnadslöfte" vilket jag inte gör idag, så nu kan jag publicera texten. Denna gången handlar det om Falun Gong, 法轮大法 (Fǎlúndàfǎ)

Det står:
法轮大法好
真善忍好
记住默念法轮大法好
看九评 快退党团队
灾难来时神能保

Vilket jag översätter till: (reservation för felöversättning)
Falun Gong är bra.
Sanning Tolerans(Tålamod) och Godhet
Kom ihåg att det är bäst att läsa Falun Gong i tystnad.
Läs kommentarerna och lämna snabbt partiet
När katastrofen kommer så räddar gud dig

Falun Gong förbjöds 1999 i Kina, men varför?
Det är nog inte så många som vet den 100% korrekta anledningen, men anledningen har definitivt inte med meditation och religionsutövande att göra som många vill tro. Otroliga mängder Kineser mediterar ständigt på offentliga platser, och religiösa utövare finns det gott om, och det är inget olagligt med det. Problemet är sannolikt att rörelsen snabbt samlade stora grupper människor som organiserade sig, vilket ansågs utgöra ett stabilitetshot för landet. Sedan kunde de likaväl ha spelat schack eller virkat dukar. Det hade nog inte spelat någon roll, utan det var den stora organiseringen i sig som var problemet.

Den andra propagandasedeln som jag hittat i Kina. Denna gången handlar det om Falun Gong, 法轮大法 (Fǎlúndàfǎ)

lördag 18 september 2010

Vaccinerad mot Rabies


En månad har gått sedan den illvilliga hunden bet mig i foten. Jag är nu färdig med mina sprutor som jag fått varje vecka, och i den behandlingen ingår även att jag nu är vaccinerad mot Rabies i 20 år framöver. Nu kan hunddjävl..na gnaga hur mycket de vill på mina fötter i fortsättningen. Möjligen biter jag tillbaka nästa gång.

Rabies-vaccinering i Sverige kostar ca 2 000 SEK, så det är bara de personer med särskilda skäl som normalt vaccinerar sig. Här i Kina kostar Immunglobulin + Vaccinering totalt 250 RMB. Kanske kan vara värt att göra i förebyggande om man är här de fyra veckorna som vaccineringen kräver.

Den stora nackdelen med behandlingen är att man inte få dricka "starka" drycker (Sprit, Kaffe mm) under vaccinationstiden. Jag kan glädja mig åt att mitt alkoholförbud precis upphörde nu efter min sista spruta. Så lägligt att det är lördag idag. Kanske slutar det inte så bra. Jag har redan nu hällt i mig två koppar kaffe, så min mage havererar nog snart.

冻干人用狂犬病疫苗,(Torrfryst) Rabiesvaccin för människor.

fredag 17 september 2010

Vardagsspekulationer från frukostkön


Innan jag går till mitt Kafé på morgonen brukar jag köpa min frukost i någon gränd på vägen dit. Jag tycker om att titta på folklivet i dessa gränder. Det är riktigt livligt och en massa folk som säljer allt tänkbart. Folk som tjafsar om priset på nötter, eller som är upprörda för att gårdagens ägg inte var så stora som de brukar. Roligt att titta på, och det är definitivt kul nu när jag faktiskt förstår vad de säger. Livet verkar så enkelt och okomplicerat i denna på något sätt avgränsade världen i Beijings gränder.

Normalt ser man varje dag samma personer som säljer samma saker. Samma gubbe på samma plats som säljer sina Meloner, eller samma dam på samma plats med sina Salladskål. Alltid samma produkt på samma plats som säljs av samma person.

Ett undantag från denna regeln ser jag när jag står och väntar på att få mina ägg stekta på ett "gatubageri" där jag numera är frukost-stammis.
Det är en dam som kommit på den helt okonventionella affärsiden att varje dag har något nytt att sälja. Hon faller inte in i det övriga mönstret utan kan variera sitt utbud. Det kan t ex vara Äpple, Bananer, Vindruvor eller Persikor. Varje dag något nytt.

Antagligen ägnar hon eftermiddagen åt scanna av marknaden på billiga fruktpartier som hon sedan säljer efterföljande förmiddag. Så det får bli vad hon lyckades hitta till bästa pris dagen innan. (Jag gilla att spekulera i hur olika business fungerar)

Den tappra damen som kommit på den dramatiska affärsiden att variera sitt utbud. En dag Äpple, nästa dag Bananer, sedan Vindruvor...och nästa dag Persikor...Varje dag nya frukter.

onsdag 15 september 2010

Resebudget


Vad kostar det att semestra/turista i Beijing?

Naturligtvis finns det inget generellt svar som stämmer på alla, men jag försöker ge de grova riktlinjerna för en typisk semesterresa till Beijing. Vissa kostnader blir billigare om man är två, så i exemplet nedan räknar jag per person, men förutsätter att man reser som par och delar boende/taxi mm. I dag är en RMB aningen mer värd än en SEK.

Flygbiljett
Det händer att man kan hitta flygbiljetter från Stockholm till Beijing för 3995 SEK, men det är inte så vanligt, och om man gör det så är det troligen ändå inte på det datumet du vill åka. Ett mer normalt biljettpris är mellan 6 500 och 7 500 SEK. Om man kan acceptera att mellanlanda i t ex Amsterdam så blir det ofta lite billigare. Bor man inte nära någon av de större flygplatserna så tillkommer någon extratransport på några hundralappar.

Boende
Man får en relativt hög turiststandard på ett hotellrum för 400 RMB/natt. Lägger man på någon hundring blir det riktigt fint, och drar man av motsvarande är det fortfarande OK, men lite enklare. Dessa är priser för ett dubbelrum, så är man två blir det halva kostnaden per person. Kan man tänka sig att bo enkelt kan det bli ännu billigare.

Mat
Normalt ingår inte frukost i rumspriserna i Beijing. (Om det ingår så är det troligen ett resebolag som köpt ett paket med frukost och rum). Hotellfrukost är relativt dyrt, så det är ofta att rekommendera att käka även frukosten på någon "extern" servering. Kan man äta Kinesisk frukost kostar det bara några få RMB, och vill man ha "Egg och Bacon" i västerländsk stil så går det på typ 30-50 RMB.
Typiska lunch/middags-rätter på en lokal restaurang kostar mellan 10 och 40 RMB, och man brukar beställa några stycken olika. Äter man lite enklare till lunch och lite mer på kvällen så kan det bli snitt på 30-50 RMB/person/måltid.
Summerat så är en tänkbar total matkostnad 75-150 RMB/person/dag, men det går att äta betydligt billigare (och dyrare) om man vill.

Utflykter/Attraktioner
De vanligaste attraktionerna i Beijing (typ Förbjudna staden) kostar några 10:or i entre. Det som är lite dyrare är att åka till muren som kostar några hundralappar om man tar en bussresa. Totalt hamnar man ungefär totalt 400 - 600/person om man besöker "måste-attraktionerna".

Shopping
Naturligtvis kan man köpa hur mycket prylar som helst, men om man bara köper de typiska "Turist-i-Kina-måste-sakerna" (typ Kinesiskt Te, lite Siden och några Prydnadssaker etc) så kommer man ganska långt på några hundralappar även om det kan springa iväg om man väljer den högre kvalitetsnivån.

Övrigt
Man åker normalt en hel det taxi i Beijing. "Vanliga" resor inom stan kostar 10-20 RMB. Taxi till flygplatsen ca 80-100 RMB. Kanske vill man även gå på massage eller Pekingopera och då blir det några hundra. Man har även kostnad för VISUM, och lite andra småsaker. Man köper också "omedvetet" lite vatten och någon glass här och där så totalt kan man räkna med ytterligare några hundra så det tickar gärna på lite extra.

Så vad kostar då en "normalresa" på 10 dagar per person till Beijing?

Svar: 13 950 SEK - EXAKT ;-)

Tre olika kostnadsscenarier för en 10-dagars turistresa till Beijing. Kostnaden är SEK/person om man åker två tillsammans. Det blir aningen dyrare om man reser ensam. Om man vill leva lyx så är det ganska lätt att även passera "Högt"-alternativet. Jag gissar att de flesta hamnar mellan "Lågt" och "Högt"