lördag 31 juli 2010

Ska snart rivas


Beijing är en stad under mycket snabb utveckling. Har man inte varit i en stadsdel på en eller kanske två år, så är det en dramatisk skillnad nästa gång man kommer dit. Några nya skyskrapor och shoppingcenter har poppat upp.

Ett livligt debatterat ämne är vad som händer med de personer som tidigare bodde där det nya shoppingcentret just byggts.

Normalproceduren är att personerna köps ut från sina bostäder till ett beräknat marknadsvärde. I populära stadsdelar är detta marknadsvärdet mycket högt, och det blir väldigt kostsamt att köpa loss markytan. Detta gör att vissa extremt attraktiva områden, tex väster om Sanlitun, 三里屯, fortfarande har förvånande många äldre bostadshus trots att det kanske är Beijing's "hetaste" kvarter.

I bland blir naturligtvis de som köps loss inte nöjda med pengarna de fått för "ut-köpet". En del av dessa besvikna personer lyckas komma i kontakt med västerländska journalister, som gladeligen skriver en skandalartikel om att 100-tusentals människor slängs ut på gatan utan att få någon rimlig ersättning från staden. Sedan sväljer vi blåögda läsare historien som om det skulle vara fakta. Att en stor del faktiskt är nöjda med ersättningen är inte lika intressant.

En sida på historien som även den inte är speciellt intressant för journalisterna att skriva om är t ex att ersättningen för ut-köpen ibland är så höga, så att när ett ryckte sprids om att ett område ska rivas så lånar folk pengar från släktingar och vänner för att hinna bygga ett hus på området innan rivningsbeskedet offentliggörs.

När rivningsbesluten är tagna så markeras de byggnader som ska försvinna med tecknet 拆, (chāi), "Att riva" tydligt målat på fasaden. När detta tecknet väl hamnat på en vägg är det inte lätt att andra det beslutet.

拆, (chāi), "Att riva". Om du vaknar en morgon och hittar det här tecknet på din husvägg så är det bäst att börja planera för flytt.

5 kommentarer:

  1. Håller verkligen med om att de västerländska medierna är otroligt subjektiva och väljer alltid att rapportera ena sidan av myntet. Too bad bara att alla sväljer allt utan kolla upp mer fakta.

    SvaraRadera
  2. Din blogg var verkligen intressant! Jättespännande att läsa Kina ur ett svenskt perspektiv, alla skillnader.
    Måste fråga dig, Kina är ju känt för sina obefintliga djurskyddslagar och fruktansvärda behandling av djur? Hur ser det ut på plats? Är det någon uppförstorad mediagrej eller är verkligen djur så ignorerade och spottade på som det sägs?

    SvaraRadera
  3. @pitbullqueen

    Naturligtvis är även djursituationen uppförstorad och förvrängd av media enligt samma princip. Kineser är överlag ett djurvänligt folk. Dock är Kina ett gigantiskt land med en befolkning betydligt större än hela västvärlden, så det går absolut att hitta hemska saker här om man letar.

    Om man talar om Spanien med Kineser så händer det att de uttrycka sin avsky mot tjurfäktningen. En del har även hört om hur man gör med sälarna i Norge - och det finns fler exempel...

    "Behandlar ni verkligen era djur så fruktansvärt i Europa?", vore en relevant fråga enligt samma logik.

    SvaraRadera
  4. Även om jag känner till vilka ersättningar som betalas ut och hur en del utnyttjar medias blåögdhet så finns det en annan sida som upprör mig och det är hur de skövlar gamla kulturhistoriska miljöer. Ibland har kineserna lite för stor tro på att allt som är nytt och blänker är bättre.

    SvaraRadera
  5. @Jonas

    Jag förstår din poäng. Jag har ett påbörjat inlägg på temat, där jag utvecklar min åsikt i detta "laddade" ämnet. Publicering inom kort.

    SvaraRadera