tisdag 16 augusti 2011

Grönt Te är vackert


Överlag har Svenskar en ganska begränsad relation till Kinesiskt te. Dels har de flesta ingen aning om hur man dricker det, och ganska många sätter likhetstäcken mellan "Grönt te" och "Kinesiskt te".
Det finns sex grundläggande sorters Kinesiskt te:
Grönt te, 绿茶
Gult te, 黄茶
Vitt te, 白茶
Svart te, 黑茶
Rött te, 红茶 (är ungefär det "vi" kallar "Svart te")
Oolong te, 乌龙茶 (eller 青茶)
För den oinvigde kan Grönt te, Vitt te och Oolong te uppfattas som “grönt te", och möjligen kan Gult te, Svart te och Rött te uppfattas som "svart te"

Det går lite i perioder vad jag dricker, men just nu (och oftast) är det Grönt te som gäller, men det svänger lite för mig. T ex i våras var det Vitt te som var favoriten. Ska man vara riktigt sofistikerad så ska man låta årstiderna och hälsostatusen styra ens val av te, men dit har jag inte nått (ännu?).

Grönt te är dock alltid det vackraste, och det är det som är temat i dagens inlägg.

Nu vet jag att de flesta "Svenssons" är nära på livrädda att det ska hamna en gnutta teblad i koppen, och det är en mycket begränsande rädsla om man ska lära sig uppskatta grönt te. Man dricker nämligen med fördel grönt te med bladen liggande i koppen, och i och med detta så kan teet bli just "vackert".

Skal man dricka fint te med lite stil anser jag även att man ska dricka i glas i stället för kopp så man kan se de vackra bladen. Själv föredrar jag ett whiskyglas när jag dricker grön te.

Med risk att förenkla för mycket, men man kan faktiskt ganska ofta genom att bara titta på bladen i ett glas te avgöra om det är ett fint (dyrt!) te eller inte. Om bladen är jämnstora och oskadda och med fin färg så är det med hög sannolikhet ett finare te, och med samma resonemang så om bladen är i trasor och olika stora så är det troligen någon billigare kvalité.

Några olika exempel på hur elegant och vackert ett glas grönt te kan vara.

8 kommentarer:

  1. Har dessutom hört att mindre blad = bättre te, större blad = sämre te. Med andra ord försöker tjejen på bilden längst ner sälja eller dricka ett te som är sådär :)

    SvaraRadera
  2. Ja (och nej), de unga (små) bladen räknas ofta som extra fina, men det stämmer långt ifrån generellt att bladstorleken speglar kvalitén.

    Nu råkar det vara så "illa" att fotot på den nedre bilden är på ett mycket speciellt (och ganska dyrt - ca 1400 RMB/kg) LongjingTe 龙井茶 (Dragon Well) med extra stora blad som faktiskt är självaste Hu Jintao's favorit, som är ett bra exempel på att stora blad kan vara exklusivt.

    SvaraRadera
  3. Som vanligt i Kina så ska man vara medveten om att det finns kopior ;-)
    Har för mig att äkta LongjingTe kostar runt 10.000/halvkilo

    SvaraRadera
  4. Ja visst finns det en massa fake-LongjingTe, och är man inte familjär med smaken är det nog lätt att bli lurad av det karakteristiska platta utseendet på bladen som går att efterlikna.

    Dock behöver äkta LongjingTe inte vara så fruktansvärt dyrt som du nämner. Det finns en vansinnig massa olika kvalitéer och kallas ibland till och med för "Kinas nationaldryck", och det finns sorter för många olika nivåer på plånböcker. Dock är det aldrig riktigt billigt.

    SvaraRadera
  5. Problemet med att dricka ur ett glas utan handtag är att det blir så förbaskat hett! Nu verkar dock många kineser inte dricka hett te utan föredra både ljummet och kallt. Själv vill jag dock ha mitt te riktigt hett. Det är för övrigt synnerligen sympatiskt att få en kopp/ett glas med teblad och sedan en hel termos med hetvatten så att man själv kan fylla på vid behov. Det är annat än att betala 25-30 spänn för en (1) kopp te i Sverige...

    SvaraRadera
  6. Ja, det varma glaset kan definitivt vara ett problem om man gillar hett te. Dock är det i mitt fall så turligt att när glaset har svalnat så pass så jag komfortabelt kan greppa det så är det för mig lagom dricktemperatur, dvs inte extremt varmt.

    SvaraRadera
  7. Roligt att du nämner hälsostatus som en del av tevalet. Vid ett besök hos några kinesiska vänner nyligen bad jag om en kopp grönt te, men värdinnan vägrade servera mig det eftersom jag var förkyld. Grönt te var Yin och som förkyld behövde jag Yang (eller om det var tvärt om). Så jag fick istället en kopp med mycket starkt te gjort på ingefära.

    SvaraRadera
  8. I bland blir det lite för mycket "religion" över te-ceremonierna, men jag tror nog de kan ha vissa poänger med sina traditioner - även om det överdrivs. ;-)

    SvaraRadera