fredag 2 oktober 2009

Grattis Kina 60 år!


Den 1:a oktober 1949 utropade Mao Zedong Folkrepubliken Kina uppifrån Tiānānmén. Firandet av denna Kinesiska 60 årsdag är kanske det största festjippot i världshistorien. Som jag tidigare beskrivit har förberedelserna varit extrema, och resultatet än mer extremt.

På förmiddagen kl 10 drog allt igång. Det inleddes med en parad i kolossalformat. I två timmar var det kontinuerligt passerande marschgrupper av olika teman förbi president Hu Jintao och alla andra höjdare uppe på Tiānānmén. Det inleddes med militärer och övergick senare till mer lättsamma teman från organisationer, minoritetsgrupper och städer etc.

Efter ett lunchuppehåll fortaste festen med sång-, dans-, färg-, ljud-, ljus- och fyrverkeri-show i stil med OS-invigningen förra året. Tyckte ni att OS-invigningen var pampig? - Visst var den det, men detta var mycket värre. Allt var i mycket större skala och kvantitet. Arrangemanget slutade först sent på kvällen med fyrverkerier som kändes som åsknedslag även ganska långt från Tiānānmén.

Det som jag inte tyckte var helt lyckat med dagens fest var den militära uppvisningen. Dels ger det obehagliga associationer med stridsvagnar på Himmelska fridens torg, och dels är det ganska mycket "Kalla Kriget" eller "Nordkorea" över denna typ av militär styrkedemonstrationer.

Beijing Weather Modification Office hade gjort att strålande arbete, så vädret var helt perfekt med sol från klarblå himmel.

Ett arrangemang i denna jättelika omfattning kräver ett rejält logistik- och säkerhetsarbete runt torget. Därför var trafiken problematisk i flera delar av Beijing på grund av många avspärrningar, och det var bökigt att ta sig mellan norra och södra delen av staden. Även delar av tunnelbanesystemet var avstängt.

Har man sett storheten i arrangemanget så är det lättare att förstå att det krävs lite ytor även utanför torget. Man måste inte nödvändigtvis ge dessa effekter en negativ politisk vinkel, vilket många skribenter allt för ofta väljer att göra. Själv tycker jag dagen är ännu ett imponerande exempel på vad detta landet har förmåga ett åstadkomma.

Förmiddagens parader där nya grupper kontinuerligt passerade förbi torget under två timmar.

Översiktsbild över Himmelska fridens torg under de pågående kvällsaktiviteterna. Pampigt?

Kvällen avslutades med fyrverkerier som verkligen "kändes" i staden.

Stora porträtt av Folkrepublikens fyra de facto-ledare ingick i paraden. Här Mao Zedong.

Den militära delen av paraden, som jag tycker var för mycket "Kalla Kriget" för att vara smaklig.

2 kommentarer:

  1. Märkte du av några oroligheter eller nervösa säkerhetsvakter? I Sverige kom det nyheter om en bomb på en restaurang som sedan var en exploderad gasflaska. Fast intrycket vi fick här var att det var rätt så nervöst i Peking.

    SvaraRadera
  2. Nja, jag kan väl inte säga att jag märkte om någon var extra nervös, men rimligen så kände många det stora i situationen, och då var det kanske en del som blev nervösa.

    SvaraRadera