måndag 12 oktober 2009

Relationer


Jag har snuddat på ämnet förut. Relationer, eller på Kinesiska 关系, Guānxì. Guānxì är viktigare än allt annat i den Kinesiska affärsvärlden. Det är även en av de starkaste grund-krafterna i den Kinesiska kulturen.

För Västvärlden kan man säga: "Affärsrelationer kan leda till vänskap". Dvs när man gjort affärer eller jobbat ihop ett tag så börjar man kanske bli kompisar och träffas privat.

I Kina är detta förhållandet omvänt. Här gäller: "Vänskap kan leda till affärsrelationer". I praktiken innebär detta att inledningsvis när tänkbara affärspartners möts så är det mycket fina middagar, festande och överlämnande av gåvor för att bygga upp relationen, Guānxì, och snart börjar Kineserna prata om att man är bröder eller vänner. I bland kan det kännas väldigt konstgjort.

Har man arbetat upp en Guānxì, så är den vanligen mycket stark. Man hjälper varandra. Den man har en bra relation med kommer alltid i första hand. Guānxì väger tyngre än kortsiktig ekonomi, vilket säger ganska mycket när man pratar om penning-tokiga Kineser.

Då och då stöter man på märkliga tillsättningar av tjänster, eller förvånande val av leverantörer, och då kan man vara ganska säker på att det är Guānxì i bakgrunden som påverkat besluten.

I detta "sociala spelet" ingår naturligtvis även att ge varandra gåvor och tjänster, som man kan kalla för o-smickrande namn om man vill. Dessvärre(?) så är det så här det måste gå till om man ska komma någon vart med affärerna och karriären i Kina. Här finns det mycket att lära för oss Svenskar. Jag har sett många pinsamma situationer på hur vi i Sverige tar mot Kinesiska affärsmän som kommer till oss. Detta går inte att jämföra med hur man blir mottagen om man åker till Kina.

Guānxì, Relation, Skrivet med klassiska skrivtecken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar