fredag 23 oktober 2009

Måste en Turist se ut som en Turist?


När "Svenssons" är ute i världen och "turistar" så byter man helt plötsligt skepnad:

Man har en midjeväska för att förvara plånboken.
Man bär ryggsäcken på magen.
Man går omkring i T-tröja med fånigt tryck. (I Beijing ofta "I Climbed The Great Wall"-tröja)
Man tar på sig kakifärjade, och för stora, byxor.
Etc. Etc.

Oftast skulle man aldrig använda ovanstående i sin hemstad, men är man ute och reser ändras klädstilen. Jag har hört personal på turistmål säga att man känner igen den Svenska turisten på att han är sämst klädd (och att han frågar hur många procent alkohol det är i ölen)

När jag flyger mellan Kina och Sverige reflekterar jag ibland över hur passagerarna är klädda. Kineserna är uppklädda och fina, och Svenskarna ser ut som "backpackers" enligt beskrivningen ovan.

Varför förändrar man helt plötsligt sina klädideal (till det sämre) när man kommer utomlands?

Själv har jag en lite komisk "turist-fobi" som yttrar sig genom att jag hatar att se ut som, eller behandlas som, en turist. Därför brukar klä upp mig lite extra när jag reser för att minska effekten. Jag lyckas inte alltid, men jag gör mitt bästa. Jag är inte helt nöjd om jag kommer på mig själv med en karta i handen i en gatukorsning. ;-)

Personerna på bilden har INGENTING med artikeln att göra. Bilden tagen på Beijing's flygplats.

1 kommentar:

  1. Håller med att det kan se tråkigt ut med "turiststilen"; personligen är jag mkt noga med kläder hemma och lägger ned en hel del tid och pengar på dem. När jag är på semester vill jag dock resa bekvämt (hemmavid avskyr jag dock "bekväma kläder"... :-), och väljer gärna kortbyxor och t-shirt.

    SvaraRadera