måndag 19 oktober 2009

"No Shopping"


Rubriken kanske vid en första blick låter negativ, men det är raka motsatsen.

De flesta paketresor för turister här borta i Kina innehåller en hel del "bonus"-arrangemang som beskrivs tex som:
"Nu ska vi på en Te-ceremoni",
eller
"Nu ska vi besöka en Jade-fabrik".

I praktiken är det ett mycket välplanerat affärssamarbete mellan researrangören och tex Te- eller Jade-företaget. Det brukar inledas med någon form av demonstration av den aktuella produkten och därefter finns lägligt nog alla möjligheter för shopping. Och man har inte så mycket annat val än att stanna i affären tills bussen kör vidare.

Denna typ av försäljning är vanlig både på enkla endagsutflykter och på långa paketresor. Första, och kanske andra, stoppet kan vara intressant, men sedan blir man vanligen riktigt trött på det. Det är inte heller förhandlingsbart att åka tidigare från en leverantör eftersom det finns avtalat hur länge turisterna måste stanna i shoppingavdelningen.

Sist jag gjorde en liknande turistresa blev vi så trötta på "shoppingen" att vi hoppade av turen och tog en taxi hem. Då hade de lyckats planera in fyra shopping-stop på en endagstripp.

Det finns dessbättre även resor utan shopping! Dessa turer är naturligtvis dyrare men betydligt behagligare.

Nu är inte allt bara negativt med denna "shopping". Åker man en fullspäckad paketresa runt Kina så är det inte så lätt att få tid att leta upp dessa typ av varor på egen hand. Jag har även intrycket av att det vanligen är ganska bra kvalité på de varor som säljs - och naturligtvis även pris därefter.

På denna resan står det inget om "shopping", vilket med stor sannolikhet betyder just att det blir en hel del "shopping".

Här annonseras det tydligt (det positiva budskapet!) att man slipper den uttröttande försäljningen. Står det inte något liknande kan man vara ganska säker på att "shopping" ingår.

4 kommentarer:

 1. Mycket intressant!

  Man tackar för informationen.

  SvaraRadera
 2. Haha, det var en sådan tur jag o dottern hamnade på när vi var i Beijing 2007. Vi skulle åka buss till the Great Wall, och fick på hotellet reda på att bussarna gick från Himmelska fridens torg. Väl där var allt på kinesiska utom bussarnas nummer, o ingen fattade när vi frågade...

  Till slut efter mycket traskande vi det superstora torget hittade vi en bussresa för kinesiska turister, med kinesisk guidning. Vi gjorde bara klart att vi skulle kunna kommunicera om hur dags vi skulle samlas vid bussen varje gång den stannade o så åkte vi iväg.

  Det blev en helt oförglömlig dag på jade- o knivfabriker, på muren, vid ming-gravar och till sist ett tivoli! Det var rätt kul att vid lunch sitta o gräva med pinnar i samma fisk som kineserna o smaska i sig.

  Alla var vänliga o speciellt vänliga mot den 20-åriga blonda dottern... :)

  Så får ni chansen åk med på en sån galen tur! Även om man inte fattar ett ord av guidningen! Oförglömligt!

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Det var intressant - avskyr de där shoppingstoppen. Har du tips på någon endagsutflykt förutom muren - kanske åka till havet eller så. Med vänlig hälsning Katarina Holm i Stockholm

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Tittade vidare på din blogg och hittade Qinhuangdao - det blir nog dit färden bär nästa gång vi kommer till Beijing (sept/okt i år). Tack för bra tips.
  Katarina Holm

  SvaraRadera