torsdag 8 oktober 2009

Hemlagat Kinesiskt


I snart fyra år har jag käkat i princip alla mina måltider på restaurang, med undantag för frukost när jag är i Sverige. (lyxigt eller tragiskt?) Därför tycker jag det är riktigt trevligt när man blir bjuden hem till någon och får äta hemlagat!

I går hade min fru's syskon gemensam lunch i hemmamiljö, och det är inte alltför ofta jag besöker Kineser i deras hem i Kina - så det var intressant. Det blev ett femton-tal rätter tillagade av syskonens pappa. Inte helt olikt vad jag ätit tidigare, men en del rätter var lite speciella.

Höjdpunkten var förvånande nog färska grodor. Jag har käkat grodor förut, men detta var mycket godare. Marinerade och gott kryddade - jag skickade i mig flera stycken. Kineserna fokuserade som vanligt mest på fisk och skaldjur. När det kommer in en tallrik med ång-kokt fisk så slänger sig alla Kineser (i panik) över den, och strax är allt "tugg-bart" på fisken borta.

Det serverades även "Kinesiska köttbullar" (som innehöll räkor!), anktunga, sötvattenräkor, sötvattenkrabbor, flera olika grönsaker, kycklingvingar och en del rätter som jag inte vet vad det var. Jag är för dålig på matlagning för att gå in i mer detaljerade beskrivningar.

Så här kan det se ut på bordet när Kineser i Shanghai-trakten äter hemlagat. Skulle motsvarande "syskon-måltid" hållas i t ex Beijing skulle det se ganska annorlunda ut.

Färsk groda (ursäkta dålig bild) och sötvattenkrabba.

2 kommentarer:

  1. Nu blir jag lite avundsjuk på dig igen Krister. Riktigt roligt att få prova på genuin matlagning och saker man aldrig käkat förut. Groda och sånt som vi inte äter här hemma är ju alltid intressant, men även att se vad de gör med krabbor och liknande som vi även tillreder här. Det verkar som om kineserna mest äter tillredda grönsaker i olika former, förekommer det mer sallad av den typ vi äter här uppe? Typ "grönsallad"? Har den kinesiska matkulturen några inslag av starksprit, typ vår snaps?

    SvaraRadera
  2. Ja, grönsaker är vanligen tillagade. En "sallad" som inte är tillagad brukar se ut som en "dipptallrik" med tex gurkstavar, minitomater, rädisor etc.

    Ja, de dricker ofta sitt gräsliga risbrännvin. Man måste komma upp i de riktigt höga prislägena för att det ska bli drickbart - men då kan det till och men vara riktigt gott!

    SvaraRadera