tisdag 20 oktober 2009

Watercube - Världens snabbaste bassäng


"Watercube",水立方, (eller "Beijing National Aquatics Center", 北京国家游泳中心) är världens snabbaste simbassäng. Under OS i Beijing 2008 slogs 25 världsrekord här. Anledningen till att den är så snabb är bland annat att den har 10 banor mot vanligen 8. Den är också en meter djupare än vanligt. Detta gör att turbulensen mot botten minskar, och även vågreflexerna mot kanterna reduceras.

Designen på byggnaden är (som vanligt) ganska speciell. Den kantiga formen utgör en bra kontrast mot den runda och mjuka formerna på "Birdnest" som finns precis jämte. "Bubblorna" är av plast och därför lämpliga att belysa i olika färger. Jag följde uppbyggnaden av kuben under åren före OS och tyckte under en tid att den var riktigt ful - tills jag såg den belyst. Den är också inte speciellt vacker i dagsljus, men med kvällsbelysning blir den mycket fin. Oftast är den blå, men ibland växlar den i färger och då är det riktigt vackert.

Vanligen är kuben öppen för besök under dagtid. Kanske inte så jätteintressent, men den känns betydligt större på insidan än utsidan. Även stor souveniraffär finns där inne med alla tänkbara Watercube-applikationer. Kan vara kul med badbyxor med Watercube-mönster? Publikkapaciteten är 17 000, vilket är aningen mer än för Globen i Stockholm.

Michael Phelps, som tog 8 guld under OS i vattenkuben, har fått ett lite roligt Kinesiskt namn: 菲尔普斯, Fēi'ěrpǔsī som uttalas ungefär "Fejörposi". Säger man det fort så låter det nästan som "Phelps"

Vattenkuben i kvällsbelysning

Insidan som känns större än utsidan. Oftast är basängen öppen för turistbesök.

3 kommentarer:

 1. Jag gillar nöjesparker. Jag älskar att åka karusell! :) Finns det någon/några schyssta nöjesparker i Beijing?

  SvaraRadera
 2. Det finns några stycken. Den jag tror är bäst heter "Happy Vally" (欢乐谷). Se länk nedan för detaljer.

  http://kristeribeijing.blogspot.com/2009/09/happy-valley.html

  SvaraRadera
 3. Det är helt normalt att en 50m bassäng har 10 banor och man tävlar på 8 av dem.
  Var med familjen i Beijing i september, en fantastisk upplevelse. Innan vi åkte så hade jag hittat din blogg, och fått några tips. Efter hemkomst så har jag fortsätt läsa dina skriverier för de är bra! Tack för det!

  SvaraRadera