söndag 4 oktober 2009

Mot Suzhou


I dag är jag på resande fot. Är på väg mot Suzhou, som är min fru Ping's hemstad. Igår kom Ping och ett gäng släktingar från Sverige till Shanghai, och väntar nu på mig i Suzhou. Det var två månader sedan vi sågs, så det är inte utan att jag saknar henne. Anledningen till denna uppslutning är att Ping's systerdotter gifter sig på torsdag, som "råkar" vara den 8:e.
Jag ska för första gången gå på ett Kinesiskt bröllop! Det lär nog bli en intressant erfarenhet.

Suzhou, 苏州, med sina drygt 6 millioner invånare ligger ca 8 mil från Shanghai och är en av de båda paradisstäderna i Kina. Jag har tidigare skrivit om det Kinesiska talesättet "Paradise in Heaven, Suzhou and Hangzhou on Earth", 上有天堂下有苏杭.

Suzhou är känt för många saker, bland annat:

- Staden är full av vackra trädgårdar. Dessa trädgårdar är parkliknande områden med mindre sjöar, charmiga klassiska byggnader och små berg.

- Det finns väldigt många Pagoder i Suzhou. En Pagod är ett högt och smalt torn med bambu-lik design. Finns i massa olika åldrar och utföranden.

- Suzhou kallas ibland för Kinas Venedig på grund av att staden har så många kanaler och broar.

- Kinas vackraste kvinnor kommer från Suzhou. (Inte bara Ping)

- Det finns riktigt stora industriparker i Suzhou där många av våra västerländska företag finns. Närheten till Shanghai, fast med ett fördelaktigare kostnadsläge, har gjort Suzhou till en mycket attraktiv industristad.

Typisk Suzhou-trädgård

En av alla Pagoder i Suzhou

Kinas Venedig, med en massa kanaler och broar

6 kommentarer:

 1. Det ser vackert ut. Det är nog ofta den typen av stad med trädgårdar och torn man tänker sig när man som norbo tänker på Kina. Vad har ni för väder där borta så här års?

  SvaraRadera
 2. I Suzhou (som ligger höjdmässigt i mitten av Kina) är det idag ungefär som Svensk sommar -typ 25 grader. Uppe i Beijing har det börjat svalna och ligger nu aningen över 20. I södra Kina, typ Hongkong där jag var förra veckan, är det fortfarande stekande hett.

  SvaraRadera
 3. Hej Krister
  Kom in på din trevliga blogg, när jag sökte på Suzhou. Min man och jag ska åka på en "IFLA" konferens till Suzhou i slutet av maj 2010. Även jag är gammal projektledare, arkitekt och kommer att söka efter intressant arkitektur. Har du några bra tips? Främst är jag intresserad av universitetsbyggnader, eftersom det är mitt specialisområde. Hälsning!
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. Hej Ingrid,

  Var det gäller klassisk arkitektur i Suzhou så finns det massor av fantastiska kända "trädgårdar", som du kanske läst om.
  Jag kan inte rekommendera någon speciell trädgård, men de är alla fina.

  Det fins även en del intressant modern arkitektur, man jag är ledsen att jag inte kan rekommendera något särskilt här heller.

  Jag är inte expert på Suzhou, och vet inget om deras universitet. Sorry, men jag har sett nog mycket av Suzhou för att veta att ni kommer att bli nöjda. Det är en av de vackraste platserna i Kina.

  SvaraRadera
 5. Hej Krister! Först vill jag tacka för din fantastiska sida! Min fråga gäller hur man tar sig från Shanghai till Suzhou, jag har förstått att det går buss och tåg- stämmer det? Vad är bäst, att resa dit på egen hand och strosa omkring eller åka med någon form av bus-tour? Vilken i så fall? Tacksam för svar! MVH// Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Emma

   Tack själv.

   Ja, det går både tåg och buss och det är heller inte särskilt dyrt att ta taxi då det bara är typ 8 mil.
   Om man föredrar turistbuss eller självständigt utforskande beror nog mest på vad man är för person. Åker man en färdig resa så behöver man ju inte tänka och planera så mycket själv, och man kommer till de viktigaste attraktionerna. Är man lite påläst och resvan så kan man naturligtvis åka själv.

   Mvh

   Radera