lördag 31 oktober 2009

Smakrik, Kryddstark, Riven Potatis


Det finns en historia om han som i modern tid blev riktigt rik på att introducera våra västerländska potatischips i Kina. I dag finns det extremt många varianter i hyllorna på snabbköpen, men de jag har provat har inte varit särskilt goda.

Vid sidan om de västerländska chipsen finns det en motsvarighet som har serverats på restauranger i Kina långt innan vi började tillverka chips i västvärlden. Det är friterade rivna potatis, som har en smak som är ganska nära de västerländska chipsen. Det är en rätt som finns i menyerna bland de andra "vanliga" varmrätterna, och friteras efter beställning, så man får in den varm. Den passar att äta till andra varmrätter och fungerar även som öl-snacks. Mycket gott och beroendeframkallande!

Rätten brukar heta 香辣土豆丝, xiāng là tǔdòusī, vilket kan översättas "Smakrik, Kryddstark, Riven Potatis". Kryddningen kan vara extrem, så det är bra om man kan säga bù tài là, 不太辣, (Inte alltför kryddstark)

"Smakrik, Kryddstark, Riven Potatis" - Kinesiska "potatischips". Passar utmärkt till öl.

4 kommentarer:

 1. Jag trodde inte att det existerade så stora portioner i Kina, utan att man får beställa in fler småportioner efter hand som man äter upp. Du kanske gjorde en specialbeställning.

  SvaraRadera
 2. Hej Inger,

  Ingen specialbeställning, och "högen" var faktiskt högre från början. Jag hade ätit av "toppen" innan jag fotade.
  Det är ganska varierande hur stora portionerna är. Ibland kan de vara extrema och ibland futtiga.

  SvaraRadera
 3. Är det en öl som står bredvid potatishögen? Den verkar vara nog så ljus för att vara en öl. Men det kanske är som med vissa Mexicanska öler, att de är väldigt ljusa där borta?

  SvaraRadera
 4. Ja - det är öl. De Kinesiska sorterna är väldigt ljusa, och lättdruckna. Det är lätt hänt att det blir mer än en.

  SvaraRadera